Hållbar julmarknad

Glasburkar, en större, två mindre, med rotsellerismör i. Tillvänster gratinerad blomkål och bakom glasburkarna skavt mjukt julbröd.

I helgen har det varit ett otal julmarknad över hela landet och julkänslorna kan börja göra sig påminda. I Lund arrangerades en Alternativ Julmarknad tillägnad hållbar och kreativ konsumtion med föreläsningar med fokus på cirkulär ekonomi och hållbart näringsliv.

minskat-matsvinn

Johanna Ekne från Hållbar utveckling skåne var där och gav en snabbkurs i cirkulär ekonomi och betonade det så viktiga med design. Tänka redan vid ritbordet på hur en t.ex. ska kunna ta bort och byta ut delar på en produkt etc. Förebygga avfall och även se det som en resurs.

Design är grunden och ekodesign bör finnas med hela tiden. Något jag själv påpekade vid min föreläsning ”Designstrategier för hållbarhet”, att rätt design är avgörande för att nå hållbart och cirkulärt mönster. Ett arbete som det kommer att fokuseras på i projektet EcoDesign Circle.

Funktion istället för produkt

En sak Johanna stannade vid är att satsa på användare istället för ägare och funktioner istället för produkter. Det här är ett jätteviktigt område där vi har mycket att vinna. Om en borrmaskin används cirka fyra minuter per år av en familj i snitt finns det verkligen ingen anledning att köpa och äga en. Precis som bilpooler blir allt vanligare så bör vi även kunna se bibliotek för verktyg och andra produkter vi använder sällan.

Förutom att konsumtionen skulle stävjas så skulle vi i förlängningen också komma ifrån det förkastliga slit-och-släng som finns idag, för att inte tala om det förfärliga planerade åldrandet.

Ansvar borgar för kvalité

Det här att tänka funktion istället för produkt gör att vi kan gå från äga en produkt till att köpa en tjänst. Johanna tog tvättmaskinen som exempel, om vi tänker på ren tvätt snarare än tvättmaskin där vi bara hyr tjänsten får både producent och köpare incitament. Om du t.ex. betalar per tvätt blir du mer benägen fylla maskinen och därmed tvätta mer sällan. Fabrikören av tvättmaskinen vill sjävfallet inte att den ska gå sönder hela tiden och kommer inte längre att ha någon vinning på planerat åldrande och dålig kvalité. Som sagt, mycket att vinna på detta alltså.

Det var en givande marknad med lokalt hantverk och föredemligt arrangerat av Stenkrossen och Emmaus Fredriksdal att ha denna inriktning med respekt för mänskliga rättigheter och miljö.

handyhands-necessarjulbox

Lördagen avslutades med julbord från Rekodeli där allt som serverades var veganskt. Det känns hoppfullt att inleda adventstiden med detta, och med nyheten tidigare i veckan att var femte kan tänka sig skippa det traditionella animaliska julbordet får vi hoppas att detta blir en vanlig syn framöver.

brysselkal-rodkalssalladvegansk-jultallrik-rekodeli

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: