Veganska julbord, intresset ökar

Det börjar lacka mot jul och med det julmingel och julbordstider. Förhoppningsvis trevliga tillställningar med gott att äta. För de som äter vegankost ser det lite ljusare ut för varje år.

Nyligen skickade Fjäderholmarnas krog ut info om att deras julbord firar tio år och med det har de tagit fram speciella små rätter helt anpassade för de som är veganer som de kommenterar med att “varför ska de som gjort det valet kännas sig exkluderade?” Bra där!

Det veganska utbudet består av både kalla och varma varma rätter och såser som terrin oumph med curry, rostade kryddiga rotsaker, två grytor och köttbullar gjorda på potatis och bönor. Här kan du se hela menyn.

Tre smårätter ligger på två avlånga svarta fat på gråmarmormorerat bord.

Men det är inte bara de som insett det fina med veganmat, trevligt nog för klimat, djur och alla veganer är att utbudet växer. Det är glädjande att se hur restauranger anammar det vegetariska alltmer hela tiden.

Konstigt vore det annars, att följa kundernas önskan är ju tämligen självklart. En färsk Sifo-undersökning som Axfood har gjort visar att nästan var femte svensk kan tänka sig att slopa det traditionella julbordet i år mot ett helt vegetariskt julbord.

Med 19 procent som säger detta kommer både butiker och restauranger förhoppningsvis kunna märka av en större efterfrågan på vegetariska produkter som passar på ett grönt julbord.

På Sifo-frågan ”Kan du tänka dig att skippa det traditionella julbordet mot ett grönt julbord istället, alltså enbart med vegetarisk mat?” svarar 19 procent ”ja”, 76 procent ”nej” och 5 procent ”vet ej”.

Precis som tidigare undersökning i höstas så toppas det vegetariska intresset av kvinnor och yngre personer. Kvinnor är betydligt mera positiva än män till ett vegetariskt julbord, 26 procent respektive 12 procent. Även yngre (15-34 år) är mer positiva till en köttfri jul.

Pinto sammanställer som tidigare år en lista över årets veganska julbord. I år har de redan massor av nya med på listan och det lär tillkomma fler när säsongen nu är igång på allvar.

Pintos lista på vegetariska julbord hittar du här och har du ytterligare tips så skicka in det till info@pintomagasin.se så hjälper du till att hålla listan så aktuell som möjligt.

4 kommentarer på “Veganska julbord, intresset ökar

  1. Pingback: Hållbar julmarknad | Vego Eco

  2. Pingback: Ekologiskt och vegetariskt på julbordet | Vego Eco

  3. Pingback: Recept på vegetarisk och vegansk julmat och bakning | Vego Eco

  4. Pingback: Vegan i januari = Veganuary | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: