Lär dig grodda med Groddar, skott & mikrogrönt

Runda skålar i en något osymmetrisk cirkel med groddar i. Till vänster en rektangulär form med groddar i.

Har du funderat på att börja grodda själv men inte kommit igång ordentligt? Det sägs vara så lätt och många är vi som sett mjölkpaket bäras hem från förskolor som de små har groddat och med förtjusning kunnat se de små skotten börja spira.

Det är onekligen trevligt att se det växa och få lite grönska hemma. Det är ett smidigt sätt att ge sig själv möjligheten att få en mängd olika skott till sallader, smoothies eller vad en nu kan tänkas vilja använda dem till.

Lina Wallentinson är kostekonom och journalist och har under hösten givit ut boken Groddar, skott & mikrogrönt som ger läsaren en crashcourse i groddning. Boken går nogsamt igenom hur du ska gå tillväga för att lyckas med din groddning. Olika hjälpmedel, om du bör använda burk, durkslag, sil eller påse. Även olika metoder gås igenom, vilka förutsättningar som är mest fördelaktiga för att lyckas på bästa sätt.

En kartläggning av de flesta olika bönor och fröer som en kan grodda finns också med vilket även kompletteras med tips på vad just den grodden passar till och i vilket skede den bör ätas för bästa smak och näring.

Receptdel finns också med, där finns bland annat smoothies, soppor och röror, falafel och vårrullar. Groddar kan med fördel användas till långt mer än pålägg på smörgås eller toppa salladen med, det framgår tydligt.

sushi-groddar-skott-mikrogront-copyrightfotograf-lennart-weibull

Sushi, Copyright/fotograf: Lennart Weibull

Jag tillhör dem som många gånger tänkt att jag ska börja grodda men inte tagit mig i kragen och kommit igång. Med den här boken finns faktiskt inga ursäkter längre. Den är både utförlig och illustrerad på ett vis som gör en sugen att komma igång. Och ger så pass mycket självförtroende att en vill kasta sig på det. För visst vill en ha lite färskt att tillgå, oavsett tid på året. Och det kan groddar ge dig.

Bokomslag till boken Sushi Groddar, skott & mikrogrönt

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: