Panelsamtal om cirkulär ekonomi

Bild på havsyta med texten Cirkulär ekonomi i vitt skrivet i mitten.

Cradlenet som arbetar för att främja cirkulär ekonomi arrangerade före jul ett panelsamtal tillsammans med Social Ventures Network. Ett positivt samtal om attityder och frågeställningar kring cirkulär ekonomi.

Det blev tydligt att det finns en önskan och behov av att gå mot tjänstefiering, att dela istället för äga. Det finns redan idag intresse för att hyra eller låna, däremot är tyvärr intresset för att själv låna eller hyra ut desto lägre. Vi behöver alltså uppmuntra fler att dela med sig då intresset för att låna är större än utlåningen.

Emma Gullstrand Edbring från IKEA menade att vi kan utveckla vilja hos konsumenter att ta vara på värdet i produkter. Hindret är att konsumenter konsumerar mycket utifrån person, inte så mycket relationen till produkten. Önskan är att få folk att tycka det är relevant att konsumera på nytt sätt, att inte äga utan lösa sina behov genom tjänster, hyra osv.

panelsamtal-cradlenet

Dagens innovativa utveckling med en mer digitaliserad vardag kan bidra till ett förändrat konsumtionsmönster. Mediekonsumtionen har visat på stora förändringar med streaming som en självklarhet idag. Den förändringen bidrar till att göra det mer naturligt att gå mot icke ägande vilket behövs inom fler produktområden än där de finns idag.

Second-hand, produkt-tjänstesystem och mer hållbar konsumtion är områden med positiva möjligheter som vi behöver satsa mer på. Lotta Kökeritz, kommunikationschef på Myrorna påpekade att att det slängs på tok för mycket och att det främst beror på okunskap. Hon berättade att en undersökning som gjorts visat att konsumenter inte kopplar ihop återanvändning med miljö.

Det blev väldigt tydligt hur mycket vi har att göra just kring information. Vi behöver alla bidra till att sprida information men även att göra dessa saker själv. Genom att återvinna, återanvända och konsumera mindre så inspirerar vi vår omgivning till att också göra det. Att föregå med gott exempel.

Därför blev förvåningen stor när fikat efter samtalet bestod av frallor med skinka. Kött är som bekant en av de värsta klimatbovarna totalt sett och i särklass värst gällande kost. Fler och fler har börjat erbjuda enbart vegetarisk kost vid sina arrangemang och konferenser, därför borde inte en träff arrangerad av organisationer som verkar för bättre klimat varit en plats för kött. Det hoppas jag vi slipper se nästa gång.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: