De tre viktigaste sakerna att tänka på gällande djurturism

Tre tigrar ligger ner på rad vid gallret i en bur

Researrangören TUI har tagit beslut att inte arrangera utflykter med elefantridning på sina resmål. Detta som en markering mot de oseriösa arrangörer som finns. För att ytterligare sprida information om det djurplågeri som ligger bakom många djurturismfällor har de tagit bevarandefotografen Tom Svensson till sin hjälp.

TUI arbetar aktivt med hållbarhet där frågor kring djurrätt och djurhållning ingår. Sedan 2013 kontrolleras de 50 populäraste djurattraktionerna via ett globalt kontrollsystem framtaget av djurättsorganisationen Born Free och brittiska resebranschorganisationen ABTA.

Tom Svensson är en världskänd bevarandefotograf som regelbundet reser runt i världen för att dokumentera utrotningshotade djur och illegal handel med djur. Han föreläser även om bevarande och den svåra situationen för hotade djur. Har han gjort en live-sändning med information om djurturism på TUIs Facebooksida. Där berättade han om hanteringen av djur och gav tips på vad du bör tänka på under semestern vad gäller djurturism.

Porträttbilld på Tom Svensson, vit medelåldersman i militärgrön keps, kamera syns nedtill

Tom berättade bland annat att WWF tog fram en rapport för något år sedan där det framkom att var fjärde resenär någon gång har tagit med sig något gjort av ett vilt djur och 17 procent skulle kunna tänka sig ha skinn hemma av något exotiskt djur, tex en tiger. Han poängterade att det är viktigt att om en gör det så kan det vara så att en begår brott då det är djur som inte får handlas med.

Vi resenärer har stort ansvar när vi är ute och reser, att aktivt ta ställning mot djurplågeriet och utrotningen genom att inte köpa djurdelar. Toms råd är att undvika allt som är gjort av djur, satsa istället på lokalt hantverk, handlar vi det hjälper vi dem på plats istället.

Ett bord fullt med smycken gjorda av djurdelar

Djurshower är en annan sak vi bör undvika helt, som ap-, tiger- och elefantshower. För att djuren ska utföra det som krävs måste de givetvis tränas och den träningen är ofta mycket brutal då djuren måste brytas ner. Sättet de gör det på är mycket lik tortyr och är absolut inget vi ska hjälpa till att stödja. Rid inte heller elefanter, det är på samma vis där, djuret bryts ner för att vi ska kunna göra det.

Ytterligare en sak vi ska avstå från är att låta oss fotograferas med djur. Tom låter oss ta del av en förfärlig berättelse om hur det går till för att vi ska få fota oss med den lilla apan eller tigern. Även bakom detta ligger oändligt lidande, tortyr och död.

Apor i fångenskap, flera i bur, en utanför, framför en bur i förgrunden

Om vi turister säger nej till dessa olika typer av djurattraktioner så finns det rimligen ingen efterfrågan och därmed ingen marknad. Detta finns bara så länge vi konsumenter köper varan eller tjänsten.

Så för att summera det hela, de tre viktigaste sakerna att tänka på gällande djurturism:

  • Gå på djurshower
  • Köp inte djurdelar överhuvudtaget
  • Fotograferas inte med djur

Allt detta handlar om att ha respekt för djur och natur, om utbud och efterfrågan. Bidra inte till att det finns efterfrågan. Gör du det bidrar du till tortyr av djur och vid produktköp kan det vara brottsligt.

Turister fotograferar sig tillsammans med en elefant

3 kommentarer på “De tre viktigaste sakerna att tänka på gällande djurturism

  1. Bra tips! Men rekommenderar ni verkligen att man ska gå på djurshower eller har det ramlat bort ett ”inte” i punktlistan?

    • Nej, absolut inte – såklart ska en inte besöka djurshower. Det har väl dessvärre tagits för något så självklart att det mycket riktigt ramlat bort. Sorry och tack för påpekandet.

  2. Pingback: Hightech företag med i kampen mot näthandeln med utrotningshotade djur | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: