Håll koll på din energianvändning, tävla mot grannen

En tecknad bild med en smartphone där bilar går i en rektangel runt till energiverk, elledning, vattenenergi och tillbaka till telefon. Lila bakgrund.

Digitala lösningar hjälper till att bidra till konsumenternas minskade klimatpåverkan. Sedan en tid finns Greenely, en app som hjälper dig att hålla koll på din energiförbrukning.

Appar som minskar matsvinn är en sak som kommit i flera utföranden men nu kommer även energin in som komplement för att minska ditt fotavtryck. Med en tjänst som ger dig koll på hur mycket energi som förbrukas kan du själv bidra till att ta vara på den vilket uppmuntrar till smartare leverne.

Smartare energianvändning

Appen är utvecklad av ett team på KTH Innovation med syftet att uppmuntra hushållen till en smartare energianvändning. De har skapat en mobiltjänst som visualiserar och analyserar hushållens energibeteende. Med detta är ambitionen att nå en hållbar utveckling genom att hjälpa svenska hushåll att minska sin energianvändning i hemmet.

Det är väldigt enkelt att använda tjänsten. Du kopplar upp dig mot ditt elbolag i appen där du kan följa din energianvändning över tid. I appen får du sedan information om det är ett hållbart beteende eller inte. Det går också att upprätta en egen energibesparingsplan för att hitta sätt att minska användningen.

Tävla med grannen

I appen finns möjlighet att jämföra dig med likvärdiga hushåll. Det är smart, förhoppningsvis kan detta trigga tävlingsinstinkten hos folk och göra att de blir mer benägna att aktivt minska sin användning. Det gör ju även att det blir mer kvar i plånboken förutom att det är snällt mot vårt klimat.

Här finns tips på hur du direkt kan minska din energiåtgång i ditt hem.

Tjänsten är gratis som fungerar för alla hushåll i Sverige. Appen kan laddas hem hem hos Greenely eller direkt på Appstore eller Google Play.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: