Påskfjädrar och kokt ägg utan att skada djur

Påsken närmar sig och påskpynt börjar göra sig påmint. Men hur är det med fjädrarna egentligen, är det verkligen något som en blir glad av?

Med sina starka färger så är det lätt att en tänker på dem som något som människan tillverkat, få talar med barnen vid pysselbordet om vad som egentligen ligger bakom det faktum att vi pyntar med dessa fjädrar vid påsk.

För det finns ju en baksida som är desto mindre trevlig i detta sammanhang. De allra flesta påskfjädrar som säljs på den svenska marknaden kommer från kalkonindustrin i USA. Fåglarna lever ofta under svåra förhållanden i köttindustrin i USA.

Kommuner väljer bort fågelfjädrar

Djurens Rätt har gjort en kartläggning över kommuner som väljer bort fågelfjädrarna till påsk. Den visar att var tionde kommun numera tar avstånd från påskfjädrar från fåglar.

– Responsen från kommunerna har varit jättestor i år och det är så kul att se att allt fler nu väljer djurvänliga alternativ. Fågelfjädrar är inget en kommun i framkant bör använda som när det finns så mycket annat att pynta med, säger Francesca Vilches, ansvarig för konsumentfrågor på Djurens Rätt.

I dagsläget är 33 av Sveriges 290 kommuner med på den fjäderfria listan, bland andra Falun, Helsingborg, Norrköping, Uppsala och Östersund. Här finns hela listan om du är nyfiken på om din kommun finns med.

Alternativ till fjädrar från fåglar kan vara att du gör dem själv, av exempelvis tyg. Här finns tips på hur du kan göra det. Även trådbollar som kan bli färgglatt och fint att pynta med.

Recept på veganska ägg

Förutom pyntet så är även maten en viktig faktor om du vill fira en hållbar påsk. Det mesta i din kost går att byta ut till vegetabiliska alternativ. Men hur ska en göra om en faktiskt vill ha ett ägg? Det har bakdrottningen Karolina Tegelaar förstås ett svar på. Hon har tagit fram ett recept på hur du gör veganska ägg.

Vegetabiliska ägg som ser ut precis som vanliga skalade sådana i vit ägghållare med plats för sex ägg. Ett är halverat så att hårdkokt gula syns.

Veganskt ägg, utan att skada djur. Foto: Karolina Tegelaar

Med hennes recept slipper du sakna skivat ägg på mackan, mosat i äggröran eller på smörgåstårta. Eller vad nu din favorit är. Här hittar du utförligt recept som är baserat på svart salt.

Glad hållbar påsk!

En kommentar på “Påskfjädrar och kokt ägg utan att skada djur

  1. Pingback: Vegetarisk påskmat | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: