Ingredienser, 4 port:
1-2 mangoldstånd, ca 600 g inklusive stjälkarna
1,5 dl bulgur
1 grönsaksbuljongtärning
1 gul lök
olja
100 g riven ost
salt och svartpeppar
1,5 dl vatten
1,5 msk tomatpuré
Sätt ugnen på 200°C. Skär av mangoldbladen och lägg dem en minut i kokande, lättsaltat vatten. Lägg dem på en handduk medan du förbereder fyllningen.
Skär av en fjärdedel av buljongtärningen och lägg åt sidan. Koka bulguren enligt anvisning på förpackningen tillsammans med den stora delen buljongtärningen. Hacka mangoldstjälkarna och löken. Stek detta i olja tills det blir mjukt. Blanda sedan med bulgur och rör ner den rivna osten. Smaka av med salt och peppar. Fördela bulgurröran på mangoldbladen, rulla ihop dem till dolmar och lägg i ugnsfast form.
Koka upp vattnet, lägg i den lilla delen av buljongtärningen du sparat och tomatpurén. Rör så att allt blandas och häll detta över dolmarna. Täck med folie och grädda i ugn cirka 20 minuter. Servera med potatismos och sallad.
För veganska mangolddolmar, välj vegetabilisk smältost. Du gör enkelt hela middagen vegetarisk genom att välja vegetabiliska ingredienser även i potatismoset. Använd till exempel havrebaserad dryck istället för komjölk.
Pingback: Veckomeny 17 juli | Vego Eco
Pingback: Veckomeny 18 september | Vego Eco
Pingback: Veckomeny 10 september | Vego Eco
Pingback: Veckomeny 25 februari | Vego Eco
Pingback: Veckomeny 8 februari | Vego Eco
Pingback: Veckomeny 10 maj | Vego Eco