Europeisk kampanj för att stoppa grisars lidande

Trots förbud utsätts idag miljoner grisar runt om i Europa för kastrering, svansklippning, tandklippning och tandslipning. Nu går Europeiska djurorganisationer samman med kampanjen End Pig Pain för att minska grisarnas lidande.

Kastrering av grisar, med eller utan bedövning, är mycket vanligt i Europa, ofattbara 77 miljoner grisar kastreras varje år. Nästan tre miljarder grisar får svansen avklippt trots att den rutinmässiga svansklippningen har varit förbjuden i EU sedan 2003. Tandklippning på rutin är också vanligt, trots förbud. Och i detta fall har förbudet funnits i mer än 20 år.

Få stopp på det avskyvärda

Djurens Rätt i Sverige har tillsammans med 15 andra djurorganisationer runt om i Europa lanserat kampanjen End Pig Pain. Syftet är att få ett slut på den kirurgiska griskastreringen och att svansklippning, tandklippning och tandslipning av grisar upphör i de länder där det fortfarande förekommer. Dags att grisbranschen att börja följa lagen helt enkelt.

– Att stympa grisar på det sätt som görs i Europa idag är ett riktigt dåligt sätt att hantera de problem som till stor del beror på dålig skötsel och undermåliga uppfödningsmiljöer där grisarna inte kan bete sig naturligt. En avel som inte sätter produktion i första rummet skulle också minska behovet av att klippa av grisarnas kroppsdelar, säger Camilla Björkbom, ordförande på Djurens Rätt.

Stjärna kampanjar för djuren

En av de som stödjer kampanjen är handbollsstjärnan Linnéa Claeson som nyligen utsågs till framtidens mäktigaste person i Sverige. Hon har gjort sig känd som en profil inom frågor som feminism, antirasism, hbtq-frågor och social utsatthet. Linnéa Claeson har prisats för sitt engagemang mot sexuella trakasserier och näthat och tar nu även ställning för djuren genom att delta i kampanjen från Djurens Rätt.

Att detta avskyvärda pågår och det i en så enorm omfattning är vidrigt. Hur det kan fortsätta pågå trots att det är förbjudet är en gåta. Varför görs inget?

– Att lagstiftningen när det gäller grisar inte efterlevs i EU är ett tydligt tecken på att ekonomiska intressen tillåts gå före djurskyddet, säger den finländska EU-parlamentarikern Sirpa Pietikainen, ordförande för EU-parlamentets djurskyddsgrupp.

Så är det uppenbarligen. Men kommersiella bolags ekonomiska intressen ska väl ändå inte få ställa sig över lagen? Dags för rättsväsendet att vakna och sätta stopp för detta. Du kan vara med och säga ifrån genom att skriva på uppropet för grisarna på www.endpigpain.se.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: