Innovativa klimatlösningar

WWFs utmärkelse Climate Solver syftar till att stimulera en omställning till 100 % förnybar energi med nettonollutsläpp av växthusgaser och tillgång till energi för alla genom innovation. De svenska bolag som blir Climate Solver 2017 har presenterats.

Utmärkelserna går till inoovationer som en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt, en bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid och alger som ger mer effektiv solenergi.

Stor klimatnytta i världen

Climate Solver ska bidra till omställning mot förnybart genom att lyfta fram kommersialiserade klimatinnovationer i Sverige och internationellt. Om lösningarna kan växa på den internationella marknaden kommer de att göra stor klimatnytta i världen. WWFs beräkningar för de sex innovationerna från Sverige, Finland och Norge visar att de globalt har potential att minska koldioxidutsläppen med mer än 300 miljoner ton varje år, mer än Nordens alla länders samlade årliga koldioxidutsläpp.

– Svenska innovationsbolag har stor potential att minska koldioxidutsläppen globalt och kan bidra till jobb och tillväxt i och utanför Sverige. Men idag är det ofta svårt att skala upp och nå ut till marknaden. Med Climate Solver vill vi lyfta fram bolag med stor klimatpotential och uppmana politiker och beslutsfattare att underlätta för innovationer att nå ut internationellt, säger Stefan Henningsson, senior rådgivare klimat, energi & innovation och globalt ansvarig för Climate Solver på WWF.

Svenska Climate Solvers

De svenska bolag som blir Climate Solver 2017 är Swedish Algae Factory som arbetar med material utvunnet från alger som ökar effektiviteten på solceller med mer än 4 procent, genom deras naturliga förmåga att fånga in ljus. Dessutom renas vatten vid tillverkningsprocessen.

Greater Than har tagit fram en bilförsäkring som styrs efter förarens körmönster i realtid, baserat på antal körda mil och hur säkert föraren kör. Föraren får ekonomiska incitament att spara mil, utsläpp och energi, vilket i sin tur ger samhället säkrare trafik, bättre klimat och hälsa genom minskade luftföroreningar.

Formconsult packar betong så att ytan blir jämnare och får bättre hållbarhet. Det går också snabbare och är mindre kostsamt än traditionella alternativ.

Scandinavian Water Technology har tagit fram en tvättmaskin som använder filtersystem för att tvätta kläderna rena helt utan kemikalier. Tvättmedel och varmvatten behövs inte längre, det räcker med kallt vatten.

En kommentar på “Innovativa klimatlösningar

  1. Spännande nyheter med stor potential.
    Önskar stort Lycka till för dem alla!

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: