Livsmedelsbranschen satsar på mindre salt i maten

Salt är ett hälsoproblem i och med ett för många på tok för högt intag via olika typer av livsmedel. Nu ska 16 aktörer från livsmedelssektorn samarbeta för att sänka salthalten.

Forskningsinstitutet RISE har tillsammans med 16 aktörer från livsmedelssektorn beviljats finansiering från Vinnova för forskning i syfte att sänka salthalten i livsmedel. Målet är att med hjälp av nya metoder göra detta utan att försämra smak, kvalitet och hållbarhet.

I projektgruppen ingår representanter från industri, handel, restaurang, storkök, myndighet och konsumentorganisation. Projektet kommer att pågå 2017 – 2019 med en total budget på drygt 10 miljoner kronor.

– Det är sällan vi lyckas samla så här många aktörer i ett projekt. Det är glädjande, eftersom det visar hur viktig frågan om sänkt salthalt är, både för industrin, konsumenterna och samhället, säger Tim Nielsen, forskare vid RISE (Research Institutes of Sweden) och projektets ledare.

Syftet med projektet är att bidra till ett sänkt saltintag i Sverige och därmed till bättre folkhälsa. Den höga saltkonsumtion som vi har idag är en riskfaktor för högt blodtryck, något som i sin tur ökar risken för bland annat hjärt- och kärlsjukdomar.

Det låter väldigt positivt att så många olika aktörer är med i projektet, det borde borga för att det kan ske en avsevärd förändring. Det är onekligen galet att det är så stora mängder salt tillsatt i en så stor mängd av våra matvaror.

Personligen reagerade jag kraftigt när jag nyligen, för första gången på mycket länge, smakade på köpta flingor till frukost. Efter att vara van att bara äta hemgjort blev kontrasten stor, saltsmaken var verkligen påtaglig. Något som går fort att vänja sig vid. Tyvärr.

Lämna ett svar

%d