Kokbok med Gröna burgare

Den godaste burgaren är grön, det håller väl alla vegetarianer med om. Nu sållar sig även Martin Nordin till skaran och har givit ut boken Gröna burgare.

Boken samlar 31 stycken recept på växtbaserade burgare. En del av dem innehåller dock ägg och mjölkprodukter så det är inte tal om en vegetarisk kokbok men den utesluter helt och hållet kött i recepten och merparten av recepten är sånär som på ägg veganska. Ost är i regel tillbehör och kan således bara uteslutas eller bytas ut mot ett vegetabiliskt alternativ.

Boken ger tips på hur du kan få vegoburgare snygga – enklast och bäst är att använda stansring – och även att låta burgarna ligga och dra till sig i kylen ett tag. Dessa och andra tips kring tillagning likväl som tillbehör, alltifrån picklade grönsaker, ketchup till kryddsättning ramar in alla burgarrecepten.

Det är en varierad skara burgare som samsas i boken. Rotfruktsbaserade burgare, burgare baserade på svamp eller ärtor, bönor eller linser. Där finns aubergineburgare, zucchiniburgare och svart bönburgare. Förhoppningsvis kan bokens inramning med kol och svärta locka till att få fler att byta ut köttet i burgarna och fokusera mer på grönt. Snyggt är det!

Det behövs inspiration och bra källor till köttalternativ och för den som gillar att laga mat borde dessa burgare vara långt roligare än traditionella köttburgare. De flesta recepten kräver sin insats i form av förberedelse, mixande och gärna ligga och vänta på att stabiliseras så det är inget att rekommendera en stressig vardagskväll med hungriga barn gnällandes runt benen. Men till helggrillningen kan de onekligen passa bättre.

Boken innehåller även recept på hamburgerbröd, tyvärr innehåller de ägg så vegetarianerna får köpa färdigt eller helt enkelt använda andra recept än de som finns här.

Snygg bok med ingredienser som ger nya smakupplevelser vid burgarmiddagen. Det råder inte brist på olika kombinationer, att en burgare med bröd skulle vara en enkel och trist måltid slås undan helt med denna bok.

En kommentar på “Kokbok med Gröna burgare

  1. Pingback: Olika alternativ för en vegansk hamburgermiddag | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: