Rosa chokladtårta med smörkräm

En chokladdröm med vit och mörk chokladganache. Färga tårtan i din personliga favoritfärg eller enligt temat som gäller för det specifika tillfället. 

Recept: 
1 st chokladbotten
100 g vit choklad
100 g mörk choklad
2 dl grädde

Smörkräm:
0,5 dl grädde
(rosa) färg
300 g rumsvarmt smör/margarin
4 dl florsocker 
3 tsk vaniljsocker
Hacka chokladen och lägg vit och mörk i varsin skål. Värm grädden så varm det går utan att den börjar koka. Häll en deciliter av grädden i vardera skål och låt stå en liten stund så att chokladen börjar smälta, ca en halv minut. Rör sedan ihop så att grädde och choklad blandas noga till en slät ganache. Låt stå och svalna. 

Dela tårtbotten i tre delar. Bred ut den vita ganachen på det första lagret och den mörka på det andra. Lägg ihop dem och lägg över den sista bottnen. Om ganachen är för lös så låt stå i kylen en stund innan lagrena läggs ihop. 

Blanda ut färgen med grädden till den nyans du önskar. Gör den gärna lite mörkare än vad du tänkte dig i och med att färgen späds ut när den vispas ihop till smörkräm. 
Vispa smöret poröst och tillsätt sedan florsockret och vispa lite till. Blanda i den färgade grädden och vaniljsocker och vispa ihop till en slät smörkräm.

Spritsa ut smörkrämen över tårtan i det mönster du önskar. Vill du hellre ha en slät tårta och garnera med något annat så räcker det med en mindre sats smörkräm, ca hälften. 

För en mjölkfri tårta, välj mjölkfritt smör, grädde och choklad och vill du ha tårtan helt utan animalier, tänk på att använda vegetabilisk färg. 

10 kommentarer på “Rosa chokladtårta med smörkräm

  1. har tänkt göra denna till ett bröllop. är det en väldigt god smak? 🙂 och hur många räcker den till?jag tänkte göra ett smalt lager med mousse emellan chokladlagerna. tror du att det fungerar? eller kommer plattorna vara för tunga för moussen? kan man lägga till någon annan idé där man får in lite bär emellan allt?

  2. en till fråga! tror du man kan göra en till lite mindre och lägga över den andra, för att få lite våningar??

  3. Hej Sofia!Jag tror absolut att det går att göra fler våningar. De blir ju rätt så tunga om man har chokladfyllnng så tänk på att använda pinnar som stöd i så fall. Tårtan räcker till ca 10-12 bitar uppskattar jag. Inte jättestora bitar men den är rätt så mäktig. Tänkte du dig ytterligare en botten och ha mousse på den? Ang bär så vet jag inte hur bra det fungerar till just ganache, men gör en liten tårta som prov och testa. 🙂 Hör gärna av dig igen med om det blev bra, kul med tips på annat innehåll.

  4. Jag har aldrig gjort i flera våningar så är inte riktigt med på vad du menar när du säger att jag ska ha pinnar.. men menar du att jag ska sätta pinnar igenom båda tårtorna när de är klara? Och tar man bort dom när de stelnat? Hur många? Typ blommpinnar?Det står att man ska ha en chokladbotten, bakar du den då? Du har bara inte lagt ut något recept på de? Har jag förstått det hela nu när jag säger såhär: först är det chokladbotten sen vitchoklad sen botten sen mörk choklad sen botten och sen smörkräm över allt? (Skulle varit kul att se ett snitt i tårtan) Nej jag hade tänkt, om det går, bre ut lite mousse över den vita chokladen och den mörka. Vad tror du?Har du något tips på annan färg? Eftersom de gärna inte ska vara för ”tjejigt” till bröllopet. Många frågor blev det 😉 tack för hjälpen!

  5. Ursäkta, såg inte att de gick att klicka fram chokladbotten först 🙂

  6. Precis, man kan ta tunna pinnar för att staga upp, så att tårtorna inte glider isär. Du kan googla så kommer du hitta massa i filmer med tips. Japp, så har jag gjort, chokladbotten, vit ganache, botten mörk ganache och sedan täckt med smörkräm. Det går säkert fint att bre på lite mousse på ganachen. Ställ bara i kylen en stund så att den stelnar så bör det gå lysande. Och absolut, har för mig bara att bilderna på tårtibitarna var suddiga så jag slängde dem. Ska kolla om jag hittar någon. Hm, färg, vad ska de ha i övrigt på blommor etc? Kanske något som går åt lila eller aprikost? 🙂 Lycka till!

  7. Pingback: Glad Påsk utan ägg | Vego Eco

  8. Pingback: Veckomeny 21 maj | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: