Stor mängd material räddas tack vare samarbete

Sex stycken kaffeförpackningar i bruna toner mot vit bakgrund

Vi orsakar för mycket sopor och hushåller inte med våra resurser tillräckligt. Men det kommer allt fler goda exempel på hur resurser kan tas tillvara. Ett är hur gamla förpackningar används till nytt kaffe.

Det är Lindvalls Kaffe och Matsmart som samarbetar genom att erbjuda gamla förpackningar till Matsmarts kunder. På så vis slipper Lindvalls att slänga de gamla förpackningarna som finns kvar efter att en ny förpackningsdesign lanserats.

Bättre sälja än låta gå till spillo

Lindvalls stod inför problemet när den nya designen var klar där olika kaffeblandningar hade uppdaterats. Frågan var då vad de skulle göra med de kvarvarande folierullarna med den gamla designen. Matsmart som säljer felmärkta eller utgående varor till rabatterade priser blev lösningen.

– Matsmart tyckte precis som vi att det vore förkastligt att slänga materialet av hänsyn till miljön. Tillsammans hittade vi en lösning som innebär att vi fyller de gamla förpackningarna med nyproducerat kaffe och säljer dem till reducerat pris, säger Ulf Lindvall, vd för Lindvalls Kaffe.

Två män där de ler mot varandra och överlämnar ett paket kaffe

Tack vare samarbetet räddas en ansenlig mängd material från att hamna på soptippen. Totalt fylls de gamla förpackningarna med 18 ton kaffe.

Idéer som spar på resurser

Detta är ett bra exempel på hur företag börjar ta ansvar och inte bara se till branding utan även tänker in miljöaspekter då det finns mycket att göra för miljön och för att minska matsvinnet. Ju fler exempel som kommer desto fler blir det förhoppningsvis som känner sig manade att ta asnvar.

Förhoppningsvis kan det även ge inspiration till nya idéer och smarta lösningar för att minska vår miljöbelastning. Som exempel kan noteras att Matsmart räddade 708 ton mat från att slängas förra året. Bra att inte låta design och datumstämpel styra alla gånger.

SparaSpara

SparaSpara

Lämna ett svar

%d