Kärleksmums, chokladrutor, kärt barn…

Rektangulära kärleksmums på ett fat sedda uppifrån

Ett av mina absoluta favoritbakverk, som (tack och lov) även har blivit en av barnens favoriter är chokladrutor. Eller chokladmums, mockarutor, kärleksmums eller Mariannes kakor som en del kallar dem. Kärt barn har många namn.

Detta är ett bakverk som nästan alla gillar, är lätt och snabb att baka och räcker till många. Kan ju inte bli bättre. Vi gör den ofta när det är knytis på förskola/skola till exempel. Jag fick receptet när jag var i tioårsåldern av en släkting och bakat det otaliga gånger, endast anpassat det för att baka det utan ägg.

Förutom den förändringen så har jag inte mixtrat så mycket med receptet och när jag sedan testade ett recept från Kakboken Mjuka kakor utan ägg och mjölk som innehåller hälften (!) så mycket socker så har jag onekligen gått över till den varianten. Förutom hälften så mycket socker så är det även mindre fett och ändå blir den godare. Jag gör den med lite mildare chokladsmak och går på mitt gamla recept för glasyren.

Rektangulära kärleksmums på ett fat sedda uppifrån

Ingredienser:
2,5 dl mjölk
2 tsk vinäger
1,5 dl socker
3,5 dl mjöl
2 msk NoEgg
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
1 dl olja

Glasyr:
125 g margarin/smör
drygt 3 dl florsocker
1 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3 – 4 msk kallt kaffe

Garnering:
kokos eller strössel
Sätt ugnen på 250°C. Blanda mjölken med vinägern. Blanda alla torra ingredienser och vispa sedan ner oljan och mjölkblandningen. Vispa ihop till en jämn smet och bred sedan ut den i en bakplåtpappersklädd långpanna. Grädda i mitten av ugnen i ca 8 – 10 minuter.
Smält margarinet och låt svalna. Tillsätt de torra ingredienserna och den mindre mängden kaffe. Rör ihop till en klumpfri, jämn glasyr. Tillsätt mer kaffe om det behövs för lagom konsistens.

Bred ut glasyren över kakan när den har kallnat och strö över kokosflingor. Eller strössel om det passar tillfället bättre. Brukar vara poppis till barnkalas.

Tänk på att använda växtbaserad mjölk och margarin av hänsyn till allergiker så att förhoppningsvis alla kan njuta av ditt bakverk. Jag använder havremjölk till kakan och mjölkfritt margarin till glasyren.

Vill du ha fler tips på ägg- och mjölkfria bakverk så finns det en del på denna receptflik och förstås i redan nämnd bok som är ett måste i var persons hem.

2 kommentarer på “Kärleksmums, chokladrutor, kärt barn…

Lämna ett svar

%d