Lösviktsgodis med 95 procent mindre socker – men med gelatin

Lösgodisbitar i olika färger, svart, brunt, rött och gult

Coop börjar sälja lösgodis med 95 procent mindre socker och naturliga ingredienser. Men inklusive gelatin och mjölk.

Godiset är ”Sweets with Benefits” från det nystartade svenska företaget Tweek. Detta lösgodis innehåller alltså hela 95 procent mindre socker än vad som är vanligt och även upp till 50 procent färre kalorier än traditionellt godis.

Det låter onekligen som ett lysande initiativ för oavsett hur mycket folk känner till om sockrets påverkan på vår hälsa så kommer nog ingen, eller möjligen få, att sluta äta godis för det.

Under våren har Coop sålt godiset på prov i tio butiker för att undersöka intresset. Efterfrågan har varit stor och de har därför tagit beslut att nu lansera godiset i ytterligare 100 Coopbutiker runt om i Sverige.

Lågt socker- och energivärde

Tweeks godis är sötat med erytritol och steviolglukosider som gör att sockerhalten kunnat sänkas så mycket. Utan tillsatt socker sjunker också energivärdet, vilket ger upp till 50 procent färre kalorier jämfört med traditionellt godis. Till skillnad från traditionellt godis är också kostfiberhalten hög eftersom tapiokafiber är en viktig ingrediens i Tweeks recept.

En får känslan av att företaget gärna vill belysa det naturliga och hälsosamma. De berättar att godiset inte innehåller några konserveringsmedel, palmolja eller soljalecitin och färg- och aromämnen är naturliga. På hemsidan säger företaget att “vi tycker så mycket om våra ingredienser att vi tillägnar dem en helt egen sida”.

Naturliga färger kompletteras av nötgelatin

Jag vill bara ropa hurra när jag även läser “Visste du att den röda färgen i vårt underbara gelégodis kommer från sötpotatis? Och att vår lila färg är extraherad från lila morötter?” Ja! Äntligen bara naturliga ingredienser, och med naturliga borde de även vara vegetabiliska, det hörs ju; sötpotatis och morötter.

Rotsaker på rad på mintgröna underlag,

Dessvärre är det inte så bra, godiset innehåller tyvärr både smör och nötgelatin. Men för att veta vad som finns i produkterna, om alla innehåller det, hänvisas en till att klicka på galleri, sedan produkt och sedan ytterligare klick för att få upp info. Alltså väldigt många klick och detta ska sedan göras för varje produkt, ett evighetsgöra alltså.

Vego Eco gjorde det lättare för sig och kontaktade Åsa Rosén, grundare av Tweek. Hon bekräftar farhågan att det i dagsläget inte finns några produkter i sortimentet utan animaliska ingredienser. Men att “däremot finns det med i våra planer för framtiden.”

Naturligt bör vara vegetabiliskt

Ja, snälla. Med denna lovvärda inriktning känns det som att det vore helt självklart att inte ha animaliska ingredienser. BUBS som gjort animaliskt godis i evigheter städar bort sitt gelatin och många andra går i samma spår. Det ekologiska och naturliga brukar hänga samman med vegetabiliskt. Så en stor besvikelse men vi får hålla tummarna för en ändring av ingredienserna snarast hos ett i övrigt lovvärt initiativ.

SparaSpara

En kommentar på “Lösviktsgodis med 95 procent mindre socker – men med gelatin

  1. Blev själv jätte chockad. Köpte ett hekto till mig och barnen. Fy fan asså! Känner mig lurad. I vanliga fall brukar jag läsa på och kolla upp ingredienserna, men marknadsföringen, och den annars så innovativa innehållsförteckningen ledde mig att utan tvekan tro att godiset var fritt från animaliskt. Till och med när jag sedan (efter ett par bitar redan i magen) läste ”nöt gelatin” på sidan så tänkte jag va gelatin från nötter? Nejdå, nermalda KOSSOR…
    Fy vad dum jag känner mig som gick på bluffen! Ja, jag kallar det bluff. Med den marknadsföringen så känns det faktiskt som att man in i det sista försökt dölja och undanhålla detta faktum, när man väl avslöjar så försöker man försköna de nermalda och kokta kadaverna som ”bra och naturligt”.

Lämna ett svar

%d