Tips och recept på vegansk pizza

Pizza sedd uppifrån med färsk tomat, svarta oliver, feferoni, vegetarisk korv

Pizza, denna rätt som det finns så många åsikter om. Gott, nyttigt, onyttigt… Det är dock många som tycker att det är väldigt gott och det går ju faktiskt att variera en pizza nästan hur mycket som helst. Även vegansk sådan. 

Även för vardagen så kan det fungera med pizza, det behöver inte ta så lång tid att göra om väljer några snabbalternativ eller planerar in det. Antingen kan du förbereda en deg som står och jäser en stund innan du ska laga middagen så blir det inte några större problem. Här finns recept på en bra deg från Pain de Martin.

Pizzadeg

Vill du göra det väldigt enkelt, vilket vi oftast gör, så kan du göra den på bakpulver och på några minuter har du en färdig deg. Detta recept räcker till fyra pizzor om du kavlar ut till bakplåtsstorlek.

Recept pizzadeg, snabbvariant:
8 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
4 tsk bakpulver
100 g mjölkfritt margarin
3 dl växtmjölk

Blanda mjöl, salt och bakpulver. Fördela margarinet och knåda samman till en deg tillsammans med mjölken. Dela degen i fyra delar och kavla ut till fyra pizzor. Bred på pizzasås, lägg på ost eller ostsås och övriga ingredienser. Värm ugnen till 275°C, ha gärna plåten (eller plåtarna om du använder varmluft) inne i ugnen och lägg in pizzan direkt på den heta plåten när du gräddar. Sänk värmen till 250°C och grädda mitt i ugnen i cirka tio minuter.

Tomatsås

Till pizza krävs förstås en tomatsås. Även här finns olika vägar att gå. Här finns ett recept, gör gärna en stor omgång och frys in så att du har till nästa gång du gör pizza. Står du utan färdig sås och vill spara in på tid så finns givetvis en snabbvariant att tillgå. Den är så enkel att det är oförskämt, smak blir det ändå men förstås inte en lika fyllig sådan som för en sås som får stå och sjuda en längre tid.

Recept snabb pizzasås:
1 förpackning passerad tomat
salt och peppar
finhackad eller torkad basilika
ev en vitlöksklyfta

Rör ner kryddor efter smak och eventuellt en pressad vitlöksklyfta i den passerade tomaten. Klart! Bara att bre ut över pizzadegen.

Veganska ostalternativ

Osten då, vem vill inte ha en god ost på pizzan? Vi använder nästan alltid Violife eller Jeezly smältostar som är en favoriter. En annan variant som vi också tycker mycket om som är ett gott alternativ är att göra en ostsås att bre ut på pizzan. Ett mycket gott sojafritt alternativ för dem som vill ha det.

Recept vegansk ostsås:
2,5 dl växtbaserad grädde
1 tsk NoEgg

Koka upp grädden och reducera till hälften. Rör ner NoEgg. Klart att bre ut, räcker till två till tre pizzor av bakplåtsstorlek.

Sedan kommer ju det bästa – allt gott att lägga på pizzan. Hos oss går det åt svarta oliver, gul lök och paprika i mängder. Annat som uppskattas är broccoli, sparris, soltorkade tomater, färska tomater och feferoni. Något mer köttigt alternativ brukar några vilja ha, mest använder vi prickig korv, skinka eller delikatesskorv.

Pizzaslizar sedda uppifrån med färsk tomat, feferoni, grön paprika och gul lök

Så nu har ni några recept och tips för att på olika sätt göra din egen favoritpizza. Snabb eller långkok, massor av (onyttiga?) godsaker eller en grönsaksdröm. Har du några andra favoriter du lägger på din pizza? Tipsa gärna!

SparaSpara

SparaSpara

8 kommentarer på “Tips och recept på vegansk pizza

  1. Pingback: Veckomeny 24 juli | Vego Eco

  2. Pingback: Veckomeny 14 augusti | Vego Eco

  3. Pingback: Veckomeny 30 oktober | Vego Eco

  4. Pingback: Veckomeny 22 mars | Vego Eco

  5. Pingback: Veckomeny 23 augusti | Vego Eco

  6. Pingback: Veckomeny 20 september | Vego Eco

  7. Pingback: Veckomeny 6 december | Vego Eco

  8. Pingback: Veckomeny 24 januari | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: