Overshoot Day: Jordens resurser slut redan 2 augusti

Overshoot day logotyp i grönt och blått, illustrerad jordglob med en pil rundad till höger

Earth Overshoot Day infaller rekordtidigt i år igen, den 2:a augusti har vi gjort av med hela årets budget av förnybara resurser. Nya siffror visar att vi globalt lever som om vi hade 1,7 planeter till vårt förfogande.

Sommaren är långt ifrån över och stor del av året återstår. Ändå har vi förbrukat årets resurser redan, under resten av året lever vi alltså över våra tillgångar. Stor del av vårt fotavtryck kommer från koldioxidutsläppen som orsakar hela 60 procent av fotavtrycket. Ett mer kraftfullt agerande från politiker men även företagsledare vore på sin plats.

Tidig Overshoot Day

Överbelastningen av ekosystemen leder till avskogning, torka, vattenbrist, jorderosion, minskad biologisk mångfald och ökad koldioxidhalt. 2016 var det varmaste året hittills och i år inträffar Overshoot Day en dag tidigare än 2016.

Fram till 1970-talet levde jordens befolkning globalt sett inom ramarna för en planet men efter detta har det gått fort åt fel håll. Overshoot Day beräknas utifrån hur mycket vi konsumerar, hur effektivt produkterna tillverkas, befolkningsstorlek och hur mycket resurser naturen kan återskapa och har på drygt fyra decennier flyttat från december till augusti.

– Förutom omställningen till en fossilfri ekonomi behöver vi bland annat halvera matsvinnet och köttkonsumtionen och uppnå en mer hållbar konsumtion. Det är positivt att vi har ett internationellt klimatavtal och många städer och företag går i rätt riktning, men många fler måste följa efter, säger Stefan Henningsson, klimatexpert på WWF i en kommentar till den rekordtidiga dagen.

Fler måste ta ansvar

Parisavtalets mål om att hålla den globala temperaturökningen väl under 2 grader kräver nära nollutsläpp senast 2050. Stora förändringar måste ske före 2020 så att fler måste följa efter är minst sagt viktigt. Att öka möjligheter att göra smarta val och att politiker tar ansvar för att rätt val ska bli det naturliga där klimatsmarta val för kost och resor bör vara normen.

– Ett steg i rätt riktning är att koldioxidutsläppen de senaste tre åren faktiskt planat ut trots ekonomisk tillväxt. Vi måste nu fortsätta och kraftigt förstärka trenden bort från fossila bränslen. För att bromsa klimatförändringarna till väl under 2 grader måste vi halvera utsläppen vart tionde år framöver, säger Stefan Henningsson.

Gör det lätt att välja rätt

Att tjata om hur illa det är gör ingen glad, att göra det enkelt och naturligt bör istället vara fokus. Att öka medvetenheten är viktigt och detta är något Global Footprint Network fokuserar på och har lanserat #movethedate för att uppmuntra alla att minska sina fotavtryck.

Med sju olika inriktningar som att äta vegetariskt, ställa bilen till förmån för mer hållbara alternativ, minska matsvinn och ökad kunskap kan du gå mot en mer hållbar vardag. Uppmuntra andra att göra det genom att dela med dig med #movethedate.

Om alla hjälps åt och flyttar fram Overshoot Day fyra till fem dagar per år, vilket är fullt möjligt, kan vi nå målet att leva på det vi har, det vill säga en enda planet, till 2050. Det kan vi väl fixa?

Vill du ha tips på att leva mer klimatsmart finns många bra källor:

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: