Hållbara marknader skapar julstämning

Trätomte hänger i snöre i en julgran

Första advent står för dörren och julstämningen kommer från alla möjliga håll. Ibland med vit snö och doften av varm glögg och lussebullar. Och för många det obligatoriska inslaget av besök på en julmarknad.

Julmarknader kan vara ett mysigt sätt att komma i julstämning, njuta av goda julsmaker och passa på att köpa klappar. Förhoppningsvis satsar du på att göra detta på ett så hållbart sätt som möjligt. Det finns flera organisatörer som arbetar för att ta julstämningen vidare ett snäpp, att låta klimat, djur och människor med svåra förutsättningar få möjlighet att uppleva en mer stämningsfull jul.

Schysst Jul

Några som erbjuder detta, tillsammans med möjligheten att dessutom lära sig mer om klimatfrågor och mänskliga rättigheter, är Svalorna som arrangerar Schysst Jul. Där erbjuds en hållbar och rättvis marknad som alternativ till den traditionella julhandeln. Här kan du handla med lite godare samvete, utbudet är ekologiskt och rättvisemärkt och en del av intäkterna går till behövande målgrupper.

Utställarna är en blandning av företag och organisationer som har en värdebaserad drivkraft. Företag som Amnesty, Better Globe, Kids Future, Naturskyddsföreningen och Röda korset erbjuder hållbara gåvor, giftfritt och närproducerat.

Förutom julklappsmöjligheterna kan du även passa på att ge dig själv en present genom att ta dig tid att lyssna på några av alla de seminarier som erbjuds. Ett varierat scenprogram med allt från hur trädplantering kan rädda liv och ett entreprenörsperspektiv på hållbarhet till hur barn och unga deltar i arbetet mot barnsexhandel i Nicaragua.

Eko och retro

Är du sugen på second hand och retro så finns det fina chanser att julfynda. Fler inser vikten av återbruk som till exempel Nobelberget Julmarknad och Täby park. Där är det fokus på hållbarhet, vintage och designprylar. Kolla upp alternativ på din ort, många som arrangerar loppisar och marknader under sommaren gör det även inför jul.

Översiktsbild över marknad med människor och klädställningar

Nobelberget Marknad, foto: Paulina Torbjörnsen

Feministisk design

I efterdyningarna av de oerhört starka vittnesmål som kommit fram i samband med #metoo kan en feministiskt inriktad marknad kännas extra aktuell och lockande. I Stockholm arrangeras Feministisk Marknad där du kan konsumera mänskliga rättigheter istället för kapitalism där konst och design skapade av kvinnliga formgivare finns till försäljning. Det kommer även att erbjudas veganskt fika. Mycket trevligt initiativ. Har du tips på liknande saker på din ort, tipsa gärna vidare.

Låt oss ge varandra en härlig julstämning där vi bidrar till att sprida värme genom hållbara och inkluderande gåvor och handlingar. Att köpa hållbart är ett sätt men du måste inte heller köpa saker, du kan ge gåvor som medlemskap i organisationer som arbetar med hållbara frågor, utsläppsrätter eller fadderskap. Men glöm inte att något som är helt gratis och som betyder mycket är något så enkelt som ett vänligt och jämlikt bemötande. Det kan vara den bästa presenten för någon. Eller en kram.

Länkar till nämnda marknader:
Schysst Jul, 2 – 3 december
Julmarknad i Täby Park, 2 och 9 december
Nobelberget Julmarknad, 8 december
Feministisk Marknad, 10 december

Delar av denna text har även publicerats i tidningen Syre.

Lämna ett svar

%d