Enkel glasstårta

Gräddtårtor är ju något som går åt en hel del hos oss men jag blev plötsligt sugen på glasstårta. Så varför inte göra en sådan för en gångs skull?

Gör en tårtan själv så är det ju lätt att anpassa till ev allergier eller vegan. Jag har aldrig sett någon mjölkfri glasstårta i alla fall men det kanske finns? Jag gjorde det väldigt lätt för mig: marängbottnar, glass, nougat och choklad. Jag bakade marängbottnar enligt receptet på maränger i boken Bakverk utan ägg och mjölk – Svenska klassiker och rörde försiktigt ner 0,75 dl hackad mandel innan jag bredde ut smeten till två bottnar.

Recept:
2 marängbottnar
1.3 l (mjölkfri) vaniljglass
50 g nougat
50 g mörk choklad

Ta fram glassen så att den tinar så pass att den går att forma till. Lägg en marängbotten i en springform. Lägg på hälften av glassen. Smält nougaten och ringla över. Lägg på resten av glassen och sedan den andra bottnen. Täck över formen och ställ in i frysen igen så att glassen stelnar. Ta sedan fram tårtan när den stelnat något och smält chokladen och ringla över.

Enklare kan det ju knappast bli! Och vill man göra det ännu smidigare så är det ju faktiskt bara att utesluta marängen eller byta till sockerkaksbottnar. Jag har gjort flera marängbottnar och tycker att de ibland har en tendens att bli lite mjuka efter att de varit i frysen, men det kanske är nån som har bra tips för att motverka det också? Jag tycker hur som helst att det är trevligt att ibland göra det lite festligare i form av en glasstårta än att bara lägga upp glassen i en skål.

En kommentar på “Enkel glasstårta

  1. Pingback: Midsommarmat | Vego Eco

Lämna ett svar

%d