En favorit i vegetarisk tappning. Varför vara utan denna rätt bara för att du är vegan? Det behöver du inte!
Ingredienser:
1 gul lök
olja till stekning
300 gram vegetarisk färs
2 morötter
1 förpackning krossade tomater
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl gröna ärter
2 tsk timjan
salt och peppar
Potatismos:
1 kg potatis
ca 2,5 dl (växtbaserad) mjölk
3 msk smör eller margarin (mjölkfri)
salt och peppar
Skala och dela potatisen i mindre bitar. Koka potatisen medan du gör färssåsen.
Skala och hacka löken. Fräs löken i olja och tillsätt färsen. Skär morötterna i tärningar och rör ner i färsen. Fräs detta tills färsen är genomstekt och fått lite stekyta. Tillsätt krossade tomater, buljongtärning och gröna ärter. Krydda med timjan, salt och peppar och låt färssåsen koka ihop några minuter. Bred ut färsen i en ugnsfast form.
Pressa den kokta potatisen genom en purépress eller mosa den med elvisp. Tillsätt mjölk och margarin, krydda. Rör/vispa moset slätt, tillsätt mer mjölk om moset är för hårt. Bred eller spritsa ut potatismoset över färsen i formen. Grädda i mitten av ugnen i 175°C i cirka 30 minuter, tills moset blivit gyllene och blivit lite frasigt.
Vad spännande det ser ut! Jag har aldrig ätit den här rätten (även när jag var köttis), så det kanske är dags att prova 🙂
Pingback: Veckomeny 30 april | Vego Eco
Pingback: Veckomeny 7 juni | Vego Eco
Pingback: Veckomeny 29 november | Vego Eco
Pingback: Veckomeny 13 juni | Vego Eco