#Caffeslatte – drick upp kaffet!

Vit kaffekopp på fat med texten Caffe Slatte i brunt på

Matsvinn är ett problem som många försöker råda bot på. Slöseri av våra resurser genom att slänga mat är förkastligt. Detta gäller givetvis även det vi dricker. Kaffe är något som hälls ut i åtskilliga mängder.

Klimatförändringarna gör att världens kaffeproduktion står inför stora utmaningar. På grund av detta riskerar produktionen att halveras till år 2050. Att köpa ekologiskt kaffe är en bra sak att göra och en annan är något så enkelt som att dricka kaffet. Låter självklart, eller hur?

Otaliga är de kaffekoppar som ses stå på kontor, halvfulla och kalla efter att de har glömts bort eller av andra orsaker. Detta sker även hemma där svensken häller ut en hel kopp kaffe per dag i slasken enligt statistik från SCB och Naturvårdsverket. Detta innebär att över 300 miljoner liter kaffe varje år går till spillo bara i hushållen enligt Löfbergs beräkningar som vill lyfta medvetenheten om detta onödiga svinn.

– Vi vill sätta fokus på det här slöseriet, där var tredje kopp kaffe går rakt ut i avloppet. Det är ett onödigt svinn som gör att miljöbelastningen från produktionen blir onödigt stor, säger Lars Appelqvist, vd för Löfbergs.

Att svenskarna är ett kaffeälskande folk vet vi sedan gammalt. En ny Sifoundersökning visar att så många som 82 procent av svenskarna dricker kaffe men av dessa är det bara tre av tio, 31 procent, som alltid tänker på att minimera mängden kaffe som de häller ut. En hel del att göra här alltså.

Upp till kamp mot kaffeslattarna

En sak som kan bidra till mindre svinn är kaffemaskiner. Fördelen med dem är att du får den kopp du ska ha medan det inte sällan ses stå en skvätt kvar i botten på kannan i en vanlig bryggare. De maskiner som kräver kaffekapslar kan kännas miljöfördärvliga med sin materialåtgång. Men beräkningar visar att vinsten av att mindre kaffe slängs överväger. Bäst borde rimligen vara en kombination, maskin men utan kapslar.

Hälla kaffet på termos kan vara ett sätt att få det hålla smak och värme längre men det går faktiskt att värma kaffet i micron, även om det inte riktigt når upp till den nybryggda koppens smak. Dessutom går det bra att frysa in. Spara det för att ha senare till iskaffe eller i bakning precis som det är perfekt att tärna gammal frukt och frysa in för att ha till smoothies en kommande dag.

#Caffeslatte

Löfbergs har i sin kamp mot kaffesvinnet lanserat begreppet #caffeslatte där de uppmuntrar om att tänka på att ta vara på det som bryggs. Och självklart kommer ni att börja göra det nu, eller hur? Koppen i filmen är en bra uppmuntrare, är den photoshoppad eller finns de på riktigt tro?

Fakta om kaffesvinnet i Sverige

  • Svenskarna dricker i genomsnitt 3,2 koppar kaffe per person och dag
  • Det går åt ungefär 64 kaffebönor till en kopp
  • En vuxen svensk häller i genomsnitt ut en kopp per dag i slasken hemma
  • Det motsvarar var tredje kopp eller mer än 300 miljoner liter kaffe per år
  • Bara tre av tio svenska kaffedrickare tänker alltid på att minimera mängden kaffe som de häller ut.

Lämna ett svar

%d