Dags för vego i världsklass

Tallrik med risotto på ett träbord

Nu är det dags att utveckla och kommunicera hållbara och klimatsmarta måltider för prestationer i världsklass. WWF och Sveriges Olympiska Kommitté ska tillsammans genomföra specialprojektet ”Vego i världsklass” efter att ha tilldelats 12 miljoner kronor av Postkodlotteriet.

Projektet ska utmana myter och fördomar om en grönare kost och träning. Detta kommer i en tid då den globala olympiska rörelsen ställer om för ett tydligare hållbarhetsfokus.

– Vi är glada för att miljö- och idrottsrörelsen nu kan jobba tillsammans för en positiv och hållbar samhällsutveckling med stöd av Postkodlotteriet. Med toppidrottare som trendsättare vill vi visa att det går att ställa om till en grönare kost utan att kompromissa med vare sig planeten, hälsan eller idrottsprestationerna, säger Peter Reinebo, verksamhetschef på Sveriges Olympiska Kommitté och Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

En klassiker – i negativ mening – som de som äter vegetariskt fått höra otaliga gånger, är att en får i sig för lite proteiner på enbart vegetabilisk kost. Eller att en inte orkar träna. Jag har till och med hört föräldrar på föräldramöten mena att deras barn inte skulle klara att gå på träning om det serveras vegetariskt mat en gång i veckan. En gång!

Måltider med mer vegetabilier måste utvecklas för att bli ett alternativ för elitidrottare. Det är knappast nytt att en kan klara att prestera på elitnivå på vegetabilier men om det kan göras till en självklarhet har vi mycket att vinna. “Kan man tillgodose behoven hos en extrem målgrupp kan det inspirera alla” menar organisationerna och jag kan bara instämma. Blir det allmänt känt kanske vi slipper ha folk som tror att ett vegetariskt mål per vecka skulle fördärva all träning…

– Toppidrottare har ett dubbelt så högt proteinbehov som allmänheten i snitt och ett betydligt högre energibehov. Många är nyfikna på det vegetariska köket, men tveksamma till om maten mättar och om de får i sig tillräckligt med protein. Den utmaningen ska vi ta tag i nu, säger Linda Bakkman, näringsfysiolog och ansvarig för projektet på SOK.

Härligt, ser fram emot att höra mer om detta och hoppas att budskapet ska nå ut ordentligt.

En kommentar på “Dags för vego i världsklass

  1. Pingback: Vegomat för OS-medaljörer | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: