Ekologiskt och veganskt för huden

Ett ställ med ögonskuggor och blusher

För femte året har Stockholm Beauty Week kickats igång i Stockholm. Ett tillfälle där en mängd olika varumärken inom hud och skönhetsvård presenterar sina nyheter och branschtrender. Den ekologiska trenden ser ut att hålla i sig och positivt är det växande intresset för veganska produkter.

Vid det mastodonta pressträffen som inledde dagarna presenterades otaliga märken som kort fick pitcha sin nyhet eller trendinsikt. En klar majoritet av märkena presenterade sig som ekologiska, det var så dominerande att en kunde tro att besöket var på en ekomässa istället för en “vanlig”. Och det är ju dit vi vill komma, att eko blir det “normala” och inte något konstigt vid sidan om det ordinarie.

Veganskt en framgång

Utöver ekologiskt var det även påfallande många som påtalade att de är veganska. En positiv förändring även det. För inte länge sedan så var det inte ens de som var veganska som direkt basunerade ut det, nu är det ett bra säljargument, kul. Något som även går ner i åldrarna där vi fick ta del av information att detta intresse går allt längre ner i åldrarna där unga är mer medvetna om dessa frågor idag än tidigare.

Det är bra när det går upp för fler att det är en bra och viktig fråga att produkter är veganska. Det är förstås mycket bättre för djur och klimat men även din egen hälsa. Vid ett samtal med grundaren av Scratch fick jag en härlig reaktion när jag frågade om deras produkter som är, med några få undantag, helt veganska. De har alltid varit fria från det mesta som är både animaliskt och miljöbelastande men förr var inte detta något det fokuserades på, inget som sålde och därmed inte lyftes fram. Vilket gör att säkert många med mig har missat att de är det.

Under detta samtal fick jag höra om arbetet med giftfri nagelvård som genomsyrat Scratchs historia. Samtidigt fick grundaren själv insikt i min starka rekommendation – att absolut lyfta fram att produkterna är veganska. Det gör det så mycket lättare för alla som vill ha det och numer även en säljfaktor, även de som inte är veganer har börjat inse att dessa är fria från så mycket onödigt att det i regel blir ett mycket bra val.

Giftfri makeup

Makeup utan gifter är önskvärt förstås, i synnerhet om du lider av allergier. Tanja och Tine är två allergiska makeup-artister som skapade eget brand på grund av att de inte hittade något märke som de kunde använda. Med sin serie Miild är de det första i världen som är allergi-, eko- och organic certifierade.

Rektangulära förpackningar med tre små runda ögonskuggor i bruna toner i

Ett annat märke som också satsar på ekologiskt och veganskt är The Beauty Archive som menar att produkterna ska vara tillgängliga för alla. Det ska vara lätt att applicera och kunna blandas med andra produkter och våga sig på att göra lite nytt.

Så för den som vill använda vegansk makeup finns det allt mer att välja bland. Det var många som hade vissa produkter veganska och vid vidare utfrågning visar det sig att de flesta vars hela sortiment inte är veganskt beror på att en del av produkterna innehåller bivax. Inget för veganer men dock långt bättre än att ha djurtestade produkter eller innehåll med löss och fisk.

Även Rosenserien fanns på plats detta år också. Ett företag som är svenskt, ekologiskt och veganskt – ”originalet” bland veganmärken enligt somliga då de var det första hudvårdsmärke som fick vegan-märkningen. De presenterade en ny produkt, en fotcreme samt ett nytt bodybutter som ska verka uppstramande och intensivt för kroppen. Kanske kan vara bra som extra boost för huden efter en förfärligt lång vinter.

2 kommentarer på “Ekologiskt och veganskt för huden

  1. Pingback: Ekologisk och vegansk trend | Vego Eco

  2. Pingback: Stockholm beauty week bjuder på välmående i coronatider | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: