Hotell plastbantar genom att sluta med engångsmaterial i plast

Hav sett ur fågelperspektiv

Scandic Hotels slutar att använda sugrör och cocktailpinnar i plast på alla hotell inom koncernen för att minska produkternas negativa påverkan på miljön. Även kaffekonsumtionen får sig en översyn genom att take away-locken i plast ut byts ut och ersätts med en miljövänlig variant.

Plastavfall är en stor miljöutmaning, enligt beräkningar från olika organisationer finns det över 150 miljoner ton med plast i världshaven och varje år dör cirka en miljon fåglar och över 100 000 marina däggdjur efter att ha ätit eller trasslat in sig i plastavfall. Dessvärre spås det även bli värre, mellan 2015 och 2025 förväntas mängden plast i våra hav att tredubblas. Detta enligt en rapport från UK Government Office for Science.

Det är verkligen bra att hotellkedjan tagit detta initiativ. Genom att ta bort sugrör och cocktailpinnar i plast, och byta ut plastlocken till kaffemuggarna, minskar onekligen mängden en hel del. Och förhoppningsvis följer andra företag efter. Något Scandic hoppas på, att deras initiativ ska inspirera fler att göra likadant.

– Som en del av vårt hållbarhetsprogram strävar vi efter att ta bort allt engångsmaterial i plast. Totalt sett tar vi bort cirka 1,3 miljoner sugrör och 120 000 cocktailpinnar från kretsloppet på årsbasis, samt byter ut plastlocken till våra take-away-kaffemuggar med biologiskt nedbrytningsbara lock, säger Thomas Fankl, Director F&B Scandic Sweden.

Parallellt med att kedjan slutar att använda sugrör och drinkpinnar i plast utvärderar de olika miljövänliga ersättningsprodukter. Scandic kommer att erbjuda miljövänliga sugrör i sina barer och restauranger till gäster som behöver dem, exempelvis gäster med särskilda behov.

En sak som genomfördes redan i början av året är att Scandic bytte ut tandborstarna i hotellens shoppar från plast till ett mer miljövänligt alternativ i bambu.

En annan viktig sak för en hållbar verksamhet är maten. Scandic kommer inom kort att komplettera sin meny med en vegansk burgare. Som första återförsäljare i Sverige kommer hotellkedjan att börja servera Beyond Burger. En burgare som är 100 procent växtbaserad med smak och textur som liknar kött men med bas av ärtor och soja. Läs mer om lanseringen här.

En kommentar på “Hotell plastbantar genom att sluta med engångsmaterial i plast

  1. Pingback: Totalstopp mot ägg från burhöns | Vego Eco

Lämna ett svar

%d