Tre av tio väljer lakto-ovo-vegetariska måltider

Skål med färsk gurka, salladslök strimlad morot och falafel i mitten

Fler än tre av tio svenskar valde en lakto-ovo-vegetarisk måltid i maj och det är kvinnor och yngre personer som tar täten visar ett nytt index. 

Ett nytt vego-index, som bygger på data från fler än 400 000 måltider från Coops Matometer, visar att de som väljer vegetariska måltider har ökat med två procentenheter sen maj 2017. De främsta orsakerna som anges till att välja vegetariskt är att det anses vara bättre för miljön och att det är hälsosamt.

Undersökningen visar även att många vill äta mer vegetariskt än vad de gör idag. Även de som vill äta mer domineras av kvinnor och yngre personer men även barnfamiljer tillhör de som vill öka antalet vegetariska måltider. Män ligger tyvärr fortfarande efter gällande vegokonsumtion. De hamnar under Matometerns vego-index med ett index på 25,2 procent.

– Det är tydligt att vi är inne i ett skifte där den växtbaserade maten tar allt större plats på tallrikarna. Det är positivt både för den personliga hälsan och för planetens välbefinnande. Samtidigt är det många som vill äta ännu mer vegetariskt och där har vi på Coop en viktig roll att fylla genom att lyfta fram frukt, grönsaker och vegetariska livsmedel ännu tydligare och på mer inspirerande sätt i våra butiker, säger Anneli Bylund tf Hållbarhetschef på Coop.

Hur ligger det till med helt vegetariskt?

Med Matometerns vego-index går det att följa och få en fördjupad inblick i skiftet som sker i Sverige. Månad för månad kommer en att kunna följa hur svenskarna konsumerar vegetarisk kost till lunch eller middag.

Detta handlar alltså om lakto-ovo-vegetariska måltider, helt vegetarisk kost har tyvärr inte blivit mätt i denna undersökning. Men möjligheten att göra det finns så vi får helt enkelt hålla tummarna för att de ställer om mätverktygen och innefattar detta till nästa gång.

Vill du ha tips för att laga mer vegetariskt?

Ett enkelt sätt är att prenumerera på Vego Ecos veckomenyer där det varje söndag publiceras middagstips för hela veckan, alla förstås helt vegetariska. Klicka här för att komma till tidigare menyer, och här kan du skriva upp dig för att få menyerna skickade till din epost.

En illustrerad kockmössa med texten Veckomeny till höger

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: