Totalstopp mot ägg från burhöns

Hönor i bur

En miljon hönor hålls i burar där de inte ens kan sträcka på vingarna ordentligt. Det är en bister insikt men det finns givetvis alternativ till detta djurplågeri. Något fler satsar på där en en hotellkedja nu inför förbud mot ägg från burhöns.

Att välja bort ägg ur sin kost är en enkel väg att gå för att slippa bidra till den industriella äggproduktionen i Sverige. En industri av åtta miljoner hönor varje år som har avlats fram för att lägga nästan ett ägg om dagen, året om. De som ändå vill äta ägg kan dock välja bort den värsta formen, de som kommer från burhöns. De lever ett liv på en yta mindre än ett A4 där de följaktligen inte kan flyga och det är för trångt för att kunna sträcka på benen och vingarna.

Scandic Hotels, Nordens ledande hotellföretag, har tagit det välkomna beslutet att helt sluta med användning av ägg från hönor i bur. Det är ett fantastiskt fint ställningstagande och kan verkligen göra skillnad. För det är stora mängder det handlar om. Varje år serveras mellan 11,5–13 miljoner ägg på Scandics hotell. Majoriteten av dessa kommer redan från frigående höns, men nu pågår ett arbete för att säkerställa en successiv övergång till att fasa ut burägg i alla hotellets produkter. Alla de som av olika anledningar vill utesluta ägg ur sin kost vet att det ofta göms ägg som ingrediens i många färdiga produkter. För att undvika detta upprättar Scandic en buräggspolicy som innebär att leverantörerna måste använda använda ägg från frigående höns för att få leverera till hotellkedjan.

Detta får positiva effekter när beslutet sprider ringar på vattnet. Scandic med sin storlek bör vara en kund som få vill förlora och att då samtidigt göra det vettiga valet ur djurhänseende, att sluta med burägg, borde vara ett enkelt beslut. Och det behövs verkligen. Enligt organisationen Djurens Rätt sitter fortfarande cirka 12 procent, strax över en miljon, hönor i bur i Sverige. En siffra som nu bör kunna gå ner. Även de som inte är del i Scandics förändring tar sig förhoppningsvis en tankeställare och ser över sina val.

– Vi på Djurens Rätt tycker att det här är oerhört positiva nyheter och Scandic visar verkligen med sitt beslut att de ligger i framkant inom sin sektor. Det här kommer garanterat göra skillnad för väldigt många hönor, säger Nathalie Söderström, ansvarig för företagsrelationer på Djurens Rätt.

Förändringar för klimatet

Många känner till Scandics inkluderande arbete där de ligger i framkant gällande tillgänglighet och erbjuder allergivänlig frukost med veganska alternativ. De har genomfört flera förändringar inom mat och dryck för att bidra till en mer hållbar omvärld senaste åren. Att ta ett policybeslut mot burägg är ännu ett steg i detta arbete. Tidigare i år meddelade de även att de slutar att använda sugrör och cocktailpinnar i plast på alla hotell för att minska produkternas negativa påverkan på miljön.

Implementeringen av den nya policyn pågår nu på hotellen runt om i landet. Här märker koncernen av intresset. Miljömedvetenheten hos många är stor och möjligheten att göra miljövänliga val är välkommet. Det visar sig även på övrig kost där det veganska får ta plats och lanseringen av en ny veganburgare lanseras i dagarna.

Fler satsar på vego

Den vegetariska trenden har fått fler hotell att satsa på ett bra vegoutbud. På Grand Hôtel har kocken Mathias Dahlgren öppnat Rutabaga som erbjuder “framtidens kök med vegetariska rätter i världsklass”. Radisson Blu Royal Park lanserade tidigare i år en helt vegansk brunch vilket omedelbart blev en succé, läs mer om brunchen här.

Belgisk våffla med sylt och grädde på svart tallrik. Gaffel ska precis spetsa en bit

“Bra för alla” kan låta klyschigt men när stora kedjor, där många personer rör sig, tar hållbara beslut kan det få stor inverkan. Normer flyttas, affärsrelationer som kräver bättre val av ingredienser är bra för både djur och hälsa samtidigt som vår miljö har allt att vinna på en omställning till mer vegetariskt. Det ska bli intressant att se hur dessa ringar på vattnet sprider sig till fler. Ser med hopp fram emot en mer human och klimatsmart livsmedelshållning på ytterligare hotell framöver.

Denna text har även publicerats i tidningen Syre.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: