Dags att börja panta din plast

En smartphone visar en app om att panta

Plastkonsumtionen är hög, påsar, förpackningar och engångsartiklar flödar men åtgärder tas för att nå en minskning. En är att panta, något vi är vana att göra med vissa produkter. Nu ska vanan tas vidare till fler sorters plastprodukter.

Svenskar är duktiga på att panta, varje år pantas drygt 1,8 miljarder burkar och PET-flaskor i Sverige. Vi är därmed bland de bästa i världen på att panta. I Stockholm pantas det drygt 134 miljoner vilket motsvarar ett snitt på 141 burkar och PET-flaskor per person. Detta invanda beteende vill vi nu se föras vidare till fler produktområden än burkar och flaskor och vi har senaste tiden kunnat se fler produkter beläggas med pant.

För ett par år sedan infördes pant på saftflaskor vilket sedan har utökats även till smoothies. Men plastförpackningar är vanligt förekommande inom handeln så varför inte utöka detta än mer? Hemköp tog ytterligare ett steg genom att förra året införa pant på plastpåsar vilket blev en succé. Efter att fyra tusen påsar pantats breddades initiativet i våras från Hemköp vid Torsplan, som var först ut, till att omfatta ytterligare sju butiker i Stockholm.

Pant-app för plast

PantaPåsen vill gå ännu längre och har lanserat världens första digitala pantlösning, en pant-app som fungerar både för plastpåsar och förpackningar. Förpackningar som är anslutna till pant-appen förses med en streckkod som används för att scanna av förpackningen vid en återvinningsstation. Panten betalas ut i appen och kan väljas att antingen användas själv, skickas till en vän eller doneras till välgörenhet.

– Det finns redan ett invant beteende att besöka återvinningsstationerna. Vi främjar enbart detta beteende genom att sporra konsumenten att lämna sina förpackningar till återvinningen så de inte hamnar i hushållssoporna eller i naturen. Vi ger förpackningen det värde den förtjänar och en chans till ett nytt liv, säger Suwar Mert, PantaPåsens grundare och VD.

Avgift på påsar minskar konsumtionen

Bara i Sverige förbrukar vi två miljarder plastpåsar varje år. Med en avgift för påsar har förbrukningen gått ner i många butiker och genom att även införa pant blir det ett sätt att minska ytterligare på användningen och minimera risken för att de hamnar i haven.

Tack vare en avgift har Sveriges största apotek, Apoteket AB, minskat inköpen av plastpåsar med 65 procent de första fem månaderna i år jämfört med samma period 2017. Utöver en avgift på samtliga påsar blir nu en del av dem digitalt pantbara via pant-appen.

En smartphone visar en app om att panta

– Förhoppningen är att det här initiativet ska få folk att tänka till och tänka nytt. Vi bygger på folks vana att källsortera och lockar till rätt beteende genom att ge plastpåsen ett värde och chans till ett nytt liv. Alla vinner på det, konsumenten och miljön men också vi som företag eftersom det är ett sätt för oss att ta ansvar för våra påsar även efter att de har lämnat butiken, säger Anna Rogmark, hållbarhetschef på Apoteket.

Hur fungerar det?

Appen gör det möjligt att panta samtliga hushållsprodukter, till exempel flaskor för hygienartiklar, mjölkpaket och brödpåsar. Inledningsvis är det Apotekets påsar som blir pantbara.

Du handlar som vanligt, ladda ner appen och scanna din förpackning vid närmaste återvinningsstation. Sedan betalas panten ut till dig i appen. De förpackningar som samlas in återvinns.

De pantbara påsarna kommer att finnas till försäljning i tre butiker i Stockholm; Apoteket Mall of Scandinavia i Solna, Apoteket Kungsmyntan på Drottningholmsvägen och Apoteket Björnen på Folkungagatan. Dessa apoteks påsar har den speciella streckkod som behövs för att kunna skanna påsen och inhämta panten. Skanningen kan dock göras på samtliga obemannade återvinningsstationer i Sverige. Pantvärdet blir till en början en krona för den lilla och två kronor för den stora påsen.

Här kan du ladda ner appen.

Denna artikel har även införts i tidningen Syre.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: