Veganska julbord i Stockholm

Rödkålssallad med apelsin, valnötter och granatäpple i en glasform. Apelsin och en kotte bredvid

Advents- och juletider stundar och massor av julbordsbesök kommer att ske. Där fler önskar gröna val på tallriken, men var ska du gå för att få det?

Vegotrenden har vi talat mycket om sista tiden och under året har veganska nyheter duggat tätt på marknaden. Att fler även vill ha vego på julbordet är knappast svårtippat. Det har även kunnat konstateras i en undersökning som Demoskop har gjort på uppdrag av Livsmedelsföretagen. Den visar att de traditionella julrätterna än så länge dominerar de svenska julborden men framför allt bland yngre stiger det gröna intresset. 19 procent av personer i åldern 18–39 år föredrar vegansk mat vilket utgör nio procent av samtliga.

För att få i sig veganskt från julborden gäller det att inte ha för höga förväntningar. Det känns som att det trots klimatkris och fokus på detta område är svårt att få restaurangerna att förstå vikten av att servera vegetariska alternativ. Många svarar att de såklart kan servera något vegetariskt men då gäller det att det bokas i förväg och många av dem erbjuder ett långt ifrån ok utbud. Medan oräkneliga mängder animalisk mat går att förse sig av på oändliga bufféer får veganerna en tallrik med grönsaker. Frukt till efterrätt. I bättre fall finns det kanske några rätter en kan få ta av bland det “vanliga” utbudet. Men det är extremt skralt och långt ifrån alltid en fullgod och mättande middag. En del erbjuder rejäla rätter – om det förbokas – men då helt annan typ av mat. En “vanlig” varmrätt, varsågod, som inte har något med julen att göra. Suck…

Gröna julbord

Tack och lov finns det goda exempel också. Och vad en tycker är förstås olika så jag tänkte helt enkelt rada upp en del som åtminstone kan erbjuda vegansk julmat i Stockholm.

Cyklopen

Kommer den 15 december att arrangera ett veganskt julbord med klassisk julmat som Janssons, lådor, sill, korv och vegobullar med mera.

Fjäderholmarna

Erbjuder en vegansk avdelning av sitt julbord, både mer klassiska rätter och lite nyare tappning.

Hermans

Förstås erbjuder vegorestaurangen Hermans julbord som de säger är stans grönaste. Stämmer sannolikt.

Ikea och Viking line

Ett par företag som har en gigantisk räckvidd i att nå många människor. De har utökat sitt ordinarie julbord med veganska alternativ som finns som en del av standardutbudet. Mycket bra initiativ och välkommet att så stora och folkliga företag bidrar till att inkludera det gröna som en naturlig sak i utbudet.

Kokyo

Har julbord i stil med sitt sushiutbud.

O’learys

Har ett klassiskt svenskt julbord som är kompletterat med ett veganjulbord.

Radisson Blue Royal Park

Lanserade tidigare i en vegansk brunch som nu inför jul är kompletterad med juliga inslag. De har även en 100 procent växtbaserad julbuffé eller växtbaserad tallrik som efterliknar det traditionella utbudet så att det blir julkänsla över det hela. Även det traditionella julbordet har inslag av vegansk kost för att bidra till möjligheten att få fler att testa andra alternativ.

Tyrol

Ordinarie julbord köttbaserat men vid förbeställning kan en få en vegantallrik som serveras i tre omgångar. En med kallskuret, en med varma rätter och en med efterrätter.

Korvar, frukt och röror på ett träbord med granris och äpplen som dekoration

Tyrols Vilda Julbord Vegan. Foto: Joel Wåreus

Urban Deli

Klassiskt julbord kompletterat med mycket vegoinslag.

Wärdshuset Ulla Winbladh

Bidrar fint med att normalisera veganskt genom att ha en stor och tydlig del av menyn vikt för sitt veganska utbud på julbordet.

Matkasse till ditt eget julbord

För dig som vill ha lite hjälp på vägen att handla veganskt till ditt eget julbord hemma erbjuder Årstiderna en 100 procent vegansk och ekologisk julmatkasse. Menyn består av allt från rödkålssallad med apelsin, valnötter och granatäpple till kryddad seitan-tofustek.

Utöver detta har även Anamma lanserat sin Vegoprins, en vegansk prinskorv, till konsumenter i år. Den kom förra året men då bara till storkök men nu får vi privatpersoner chans att införskaffa den också.

Har ni julbordstips att komplettera med? Från andra städer? Kommentera gärna!

Lämna ett svar

%d