Veganska Happy Meal i Sverige

Falafel på ett brunt papper, två små skålar med dipsåser bredvid

Sverige blir först ut i en historisk lansering när McDonald’s presenterar ett veganskt alternativ till Happy Meal. Den veganska nyheten är McFalafel som förutom Happy Meal även kommer att serveras som snack och som del av hel meny.

För drygt ett år sedan slog sig McDonald’s ihop med Anamma och lanserade McVegan för McDonald’s meny. Nu kommer alltså ytterligare ett veganskt alternativ, efterlängtat av somliga kan tänkas medan andra troligen fortsättningsvis kommer att avsky kedjan som för många symboliserar det mesta av vad veganism tar avstånd från. Men oavsett om en själv inte brukar äta på snabbmatskedjan så innebär detta en enorm möjlighet att få fler att välja alternativ som inte har lika hög klimatpåverkan som kött. Bra även ur djurrätts- och hälsoperspektiv också givetvis.

Falafel och bok på menyn

McFalafel är tillagad enligt klassiskt recept av kikärtor, kryddat med persilja, vitlök och spiskummin. Den kommer att serveras med två nya dippsåser varav en är vegansk med smak av grillad paprika.

En bricka med falafel, skål med ketchup och morötter, i bakgrunden förpackning till Happy Meal

Att Happy Meal kommer att serveras med denna valmöjlighet är ju bra. Resursslöseriet med barnmenyernas paketering är dock en sorglig sak. Att det är extra emballage för att få en meny till barn är ett märkligt påfund. Att det även tillkommer en leksak är än dummare. Nytt från lanseringsdagen av McFalafel, 22 januari 2019, är dock att det då går att välja en bok istället för leksak vid köp av Happy Meal.

McDonald’s kallar sig för Sveriges största läsfrämjare då de har distribuerat över 15,5 miljoner böcker till barn. Det låter förstås mycket mer hållbart än en plastleksak. Den kan de väl ändå förpassa till historien nu?

Företag som har så stor räckvidd som McDonald’s har en stor påverkan på människor. Med 200 restauranger i Sverige blir målen många och att erbjuda veganska alternativ är oerhört bra för normaliseringen av alternativa proteinprodukter. Ju fler valmöjligheter det finns, desto större är chansen att fler väljer bort köttet. Precis som när Ikea lanserade vegansk korv så är det viktiga handlingar att stora företag visar vilja till en förändrad syn på köttet som norm.

En kommentar på “Veganska Happy Meal i Sverige

  1. Pingback: Hälften grönt på MAX barnmeny | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: