Kärleksfullt på Mahalo

Nudlar med tofu sedd uppifrån

“Vegan is the new black”. Med denna devis drivs restaurangerna Mahalo, ett tydligt ställningstagande som inte går att missa.

Att kliva in på en av Mahalos restauranger, belägna på Södermalm och i Vasastan, är en härlig känsla. Vid lunchtid kan det vara riktigt fullt men det är inget som stör direkt. Kunderna verkar vara lika trevliga som personalen och trängseln är lätt att manövrera sig fram genom.

Den första Mahalo-restaurangen startades 2015. Då med ambitionen att med passion laga och erbjuda god vegansk mat. Och det får en säga att de lyckats med. Tanken de hade med sig var att få vara kreativa med rätterna och upptäcka nya smaker. Det märks här och var på menyn som erbjuder en del ingredienser som inte möter en så ofta på andra ställen. Pitaya, mandelsmör, açai, cashew-parmesan och vegansk bacon är bara några av alla goda ingredienser som används. Det är skapar rätter som glasnudlar med örter, sojaburgare i bröd med chilimajonnäs, sötpotatis och kikärtfalafel. Listan på rätter som låter ljuvligt goda är lång och en dröm för den hungrige, vegan eller inte.

Maträtt med sötpotatis och falafel sedd uppifrån
Peas Be My Matcha, sötpotatis, kikärtfalafel och quinoatabbouleh med hummus, ambapickles, aubergineröra, syrad rödkål och matcha-tahinisås.

I höstas öppnade så restaurang nummer två, denna gång på söder. Här finns en underbar uteservering att hänga på varma dagar. Utöver den har den här lokalen en liten övervåning, som ett loft, i den inre delen av lokalen som är väldigt mysig att inta sin måltid på. I väntan på sin beställning finns bröd och god hummus att stilla den värsta hungern med. Den som är baserad på ärter är ett härligt, friskt inslag till den annars vanligaste formen av hummus gjord på kikärtor.

Mahalos paradrätter är dels smoothie bowls samt nudelrätten Knivsöder, som består av glasnudlar med tofu, jordnötssås och en massa godsaker som avokado, rödkål och örter. Vi som gillar jordnötter och koriander kan verkligen njuta på det här stället, det är vanligt förekommande. När rätterna är rikligt kryddade, någon gång har det varit lite tamt, är det en verkligt fin kombination av dessa smaker. För den som inte gillar eller tål jordnötter finns mandelsmör och nutella som alternativ till jordnötssmöret, alla hemgjorda.

Nudlar med tofu
Knivsöder, glasnudlar blandade med örter, rödkål, morot och gurka, serverad med crispy tofu, jordnötssås, avokado och mangosalsa.

Mättande bowls

Jag är rätt stor i maten och var högst tveksam till om en smoothie bowl, hur god och matig den än må låta, skulle vara tillräckligt för att mätta. Det är inte någon enorm rätt men den är förvånansvärt hungerstillande i förhållande till sin storlek. Men lite av det goda brödet till så är det fullt värdigt en lunch.

Smoothie bowlsen består av olika grunder, som pitaya med hallon, banan och ananas och blå spirulina med bland annat avokado och äpple. Smoothien är len och ljuvlig och med de smaker och tuggmotstånd som kommer med toppingen är det verkligen gott. Det finns fyra olika, rejält matiga – och framförallt goda! – toppingar. Min favorit är den som har fått restaurangens eget namn och består av blåbär, banan, jordnötssmör, hampafrön och granola. Men Yogi, vars ingredienser är granatäpple, mango, kokosnöt, passionsfrukt och granola, är en som kommer bli sommarens favorit. Det är nog många som instämmer med att bowlsen är sommarfavoriter oavsett topping. Med sin svalka men ändå rika smak och mättnad är det en riktig höjdare en varm dag.

Smoothiebowl toppad med skivad banan och blåbär
Bowlen Blå Spirulina med avokado, ingefära, citron, äpple, ananas och blå spirulina. Den har toppingen Mahalo, blåbär, banan, jordnötssmör, hampafrön och granola.

Fokus på ekologiskt och lokalt

Grundarnas ambition är att all mat ska vara gjord med mycket kärlek för miljö och djur, där främst ekologiska råvaror används, företrädesvis från små lokala företag. Det här är en väg som fler hörs välja vilket är synnerligen välkommet. Veganskt, närproducerat och ekologiskt är några viktiga faktorer i omställningen mot ett mer cirkulärt samhälle.

Den här kärleken tycker jag märks tydligt. Det är verkligen trevligt att besöka Mahalo, personalen får en att bli glad och med så god mat längtar jag alltid till nästa gång jag kommer dit.

Lampor hänger från taket och på väggen står det "Vegan is the new black"

Denna recension har även publicerats i tidningen Syre.

Lämna ett svar

%d