Way Out West blir klimattransparent

Way Out West var en av de första att våga bryta normer och har gjort festivalen både kött- och mjölkfri. Nu tar de nästa steg i sitt hållbarhetsarbete – nu ska festivalen även bli klimattransparent.

Från och med i år kommer festivalen att redovisa sitt orsakade klimatavtryck för att öka kunskapen om växthusgasutsläpp. I förlängningen vill de att detta ska hjälpa festivalbesökarna att göra mer hållbara val.

Way Out West var den första svenska festivalen att bli hållbarhetscertifierad enligt ISO och tillsammans med Oatly startar de i år ett projekt med att synliggöra klimatavtrycket för festivalen. Här ska allt från energi, boende och transporter till mat och dryck och hyra av utrustning vara med. Även mobilladdningsstationer och bajamajors utsläpp kommer att synliggöras. På sikt ska en klimatbudget skapas, ett verktyg som ska kunna kunna följa upp, identifiera åtgärder och minska festivalens avtryck för varje år.

– Klimatfrågan är viktigare än någonsin och vi behöver en genuin och ärlig förändring, inte små kosmetiska insatser för att få ytterligare en klapp på axeln. Vi vill fortsätta att driva på frågan om ett mer hållbart eventskapande och för att göra det på ett trovärdigt sätt måste vi själva vara transparenta och redovisa hur klimatsiffrorna faktiskt ser ut. Transparens kan vara på gott och på ont, men oavsett är det nödvändigt. Genom att göra festivalen klimattransparent gör vi förhoppningsvis frågan mer konkret för våra besökare, säger Peter Björklund på Luger, som också hoppas att fler i branschen tar efter.

En start att identifiera förbättringsmöjligheter

Som jag tidigare har berättat om har även festivalen Departement satsat på att identifiera förbättringsmöjligheter. Deras ambition är att bli världens första klimatpositiva festival och har satsat på att identifiera identifiera sina utsläpp och därmed förbättringsmöjligheter. Att börja se över hur en arbetar och hitta sätt att göra det på ett bättre sätt är en början som alla borde ta ansvar för att göra. Men frågan är hur långt en sen går med det?

Way Out West samarbetar med Oatly som tidigare i år var först i Sverige med att börja skriva ut klimatavtryck på alla sina förpackningar. Att redovisa påverkan på det här viset tror jag är ett verkligt bra sätt att göra folk mer medvetna om vad de olika val vi gör har för påverkan. Att öka medvetenhet och kunskap om en olika val, något som annars är något många inte alls tänker på, skapar förhoppningsvis en helt ny kunskap som bidrar till att få folk att ändra sitt beteende.

En blå förpackning med en vid pratbubbla på som anger klimatfotavtryck

Transparens ett ärligt sätt

Den här transparensen känns verkligen som en bra väg att gå. Snarare än att riskera att hamna i greenwashing-facket genom att hävda att en är klimatneutral och skapa en falsk ingivelse hos konsumenter att det är fritt fram att konsumera något obegränsat.

– Koldioxidekvivalenter är ett bra mått, men säger inte särskilt mycket så länge det inte finns något att jämföra med eller en förståelse för vad det innebär. Därför är det nödvändigt att fler producenter tar sitt ansvar och synliggör sina klimatavtryck så att konsumenter får möjlighet att göra hållbara val i sin vardag. Vi tycker att det borde vara en konsumenträttighet att veta livsmedelsprodukters klimatavtryck, säger Anna Åhnberg, hållbarhetsspecialist på Oatly.

Det ska bli intressant att se vilka som vågar och orkar följa efter. Precis som när Oatly lanserade sin redovisning på paketen tidigare i år så kvarstår frågan, de som säljer animalier eller andra produkter som har hög klimatpåverkan, de lär inte vara så sugna på att skylta med det. Men jag hoppas på att fler konsumenter kommer att börja kräva en större transparens och därmed sätta tryck på företag att redovisa och därmed se sig tvungna att göra åtgärder för att ha siffror som inte är för vidriga att kommunicera till konsumenterna.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: