Arlas smutsiga Bregott-idyll

Kor ligger på en grön äng

De glada och fria korna i Arlas Bregott-reklam som vi matats med i många år är en bra bit från sanningen. Uppdrag granskning har avslöjat en mycket mörkare och smutsigare sida av verksamheten.

SVT:s Uppdrag granskning från den 29 januari handlar om djurhållningen på en gård som levererar komjölk till Arla. Avsnittet visar hur svårt skadade och utmärglade djur vistas på golv täckta av sin egen avföring. En erfaren veterinär som figurerar i programmet har fått se bilder och filmer inifrån gården och beskriver det som “bland det värsta jag har sett”.

Vi är förstås många som reagerar med fasa mot den här avskyvärda behandlingen av djur. Djurens Rätt är en av de som nu kräver krafttag mot det djurplågeri som pågår inom mjölkindustrin.

– Det här är bara dokumentation från en gård. Hur ska vi och konsumenter veta hur det ser ut på andra mjölkgårdar? Det får inte fortsätta längre. Vi kräver krafttag mot djurplågeriet, säger Camilla Bergvall, förbundsordförande för Djurens Rätt.

Arlas kvalitetsprogram fungerar inte

Det är Länsstyrelsen som ansvarar för att kontrollera att djurskyddslagstiftningen följs. Enligt Arla säkerställer deras kvalitetsprogram ”Arlagården” mjölk av hög kvalitet som producerats på ett ansvarsfullt sätt. Men det fungerar uppenbarligen inte.

Tidigare anställda på gården vittnar om djurplågeriet där djuren missköttes, maten var dålig, möglig och till och med rutten ibland. En mjölkko hade till exempel en skada på benet, ett öppet sår in till benet i veckor. Benet var svårt skadat och ruttnande, hon fick ingen vård utan direktiven var att hon skulle fortsätta mjölkas. Djuret avlivades först veckor senare när förruttnelsen lett till att benet gått av och djuret inte kunde stå upp längre.

Lidande för både djur och klimat

Förutom det djurplågeri som följer mejeriproduktionen har vi dessutom en industri som är en oerhörd belastning för vårt klimat. De som förespråkar mejeriproduktionen brukar ofta framhålla våra öppna landskap som en av de saker som ska motivera att produktionen bibehålls. Men samtidigt arbetar producenterna med att få bort kravet på att korna ska få gå ute på bete. Mer motsägelsefullt kan det väl knappast bli? Behåll mjölkproduktionen så att vi får öppna landskap men släpp inte ut korna… Får inte korna gå ut blir det knappast de som bidrar till att hålla landskapen öppna.

Mjölk hälls i ett glas från en glastillbringare
Idyllen som korna i bilden ovan visar är långt ifrån sanningen. Välj växtbaserad dryck istället för att bidra till deras ohyggliga lidande.

Konsumtionen av växtbaserade mejeriprodukter går stadigt uppåt. Mycket välkommet för både hälsa, djur och klimat. Låt oss hoppas att uppmärksammanden som detta från Uppdrag granskning gör att medvetenheten om detta och kraven på ökad välfärd för djuren går upp hos allmänheten. Växtmjölkprodukter finns i massor av varianter och olika fabrikat. Komjölken kan vi spara till kalvarna som den är avsedd för.

Här på SVT Play kan du se avsnittet av Uppdrag granskning.

2 kommentarer på “Arlas smutsiga Bregott-idyll

  1. Hur kan vi någonsin lita på LST besök i lantgårdar stoppar vanvård. Då detta pågått i många många år. Ingen reaktion från LST om djurens mående å misär.. Mer inriktning på maskiner osv… Hur ska vårt Sverige bli landet vi trodde Djuren hade ett skydd mot detta.. Verkligen vidrigt dåligt gjort av LST.. Dax att skicka dem på kurs hur en vanvprdsgård ser ut, bart man stoppar i tid… 🐄🐂🐂🐃🙏

    • Ja, så sorgligt. Ingen reaktion på detta vidriga förrän media uppmärksammar. Tragiskt.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: