Minskat matsvinn skapar ny glass

En person håller en glassbägare med en sked nedstucken i

Orkla samarbetar med Rscued för att minska kaksvinn. De släpper i samarbete med Coop och Lejonet & Björnen en glass som tar tillvara på de Digestivekex som har gått sönder. Så bra initiativ!

Glassen har smaken av det oerhört lockande äppelpaj och Göteborgs kex, som är en del av Orkla, står för Digestivekexen som finns i. Utöver Digestivekexen så står Coop för äpplena, Lejonet & Björnen för glassen och Rscued för sammansättningen och produktionen vilket resulterat i den veganska glassen Äpple, Kanel & Digestivekex.

– Vi är väldigt glada över samarbetet med Rscued, Coop och Lejonet & Björnen. Samtidigt som vi sätter en riktigt god glass på marknaden kan vi tillvarata krossade kakor som annars hade gått till spillo. När du äter glassen gör du alltså samtidigt en insats för miljön, det är en riktig win-win, säger Susanne Wibreaus, marknadschef för Göteborgs kex.

Resurser, inte avfall

Härligt! En sak jag ofta lyfter vid samtal med företag om cirkulärt tänkande är just att aldrig se något som sopor eller avfall utan som resurser. Att hitta sätt att låta det som är spill idag komma till användning. Antingen i sin egen produktion alternativt hos, eller med hjälp av, någon annan.

Orange glassbägare med grönt lock

– Att få släppa en ny glassvariant med räddade äpplen från Coop och räddade Digestivekex från Göteborgskex känns fantastiskt! Hade någon sagt det när vi stod i vårt gamla restaurangkök 2015 och fyllde 40 000 äppelmustflaskor med decilitermått och tratt hade jag bara skrattat. Men nu är vi här! Och detta är bara början, där finns så mycket bra grejer att rädda, säger Truls Christenson, medgrundare till Rscued Fruits.

Verkligen bra, hoppas att fler anammar det här tänkandet och går mot mer cirkulära metoder och gör vad de kan för att eliminera matsvinn. Vill smaka den här glassen nu! Den säljs på på Coop, ICA och Hemköp så det blir väl att bege sig dit.

2 kommentarer på “Minskat matsvinn skapar ny glass

  1. Pingback: Matsvinnsnytt: juni 2020 : Matsvinnet

  2. Pingback: Nya tacoprodukter, hållbara och veganska | Vego Eco

Lämna ett svar

%d