Klassiska köttbullar blir vegetariska

Förpackning till Felix vegetariska Delikatessbullar

Ännu ett bevis har kommit på att intresset för vegetariskt har gått från att ha setts som en tillfällig trend till att vara något som är här för att stanna. Och fortsätter växa. En av de vanligaste köttklassikerna har lanserats i en ny vegotappning – små delikattessköttbullar.

Enligt Orkla är de en av svenskarnas vanligaste vardagsmiddagar och de får nu konkurrens i fryshyllan av Felix Vegetariska Delikatessbullar. Enligt info ser de både ut som och smakar så likt originalet som möjligt, men är istället baserade på växtprotein i form av vete- och ärtprotein, och klimatavtrycket är mer än 80 procent lägre.

– Vi vill göra maten som vi älskar mer klimatsmart. För att göra det möjligt för alla att äta mer växtbaserat måste smakerna hänga med och vad är då bättre än att göra en vegetarisk variant av en av våra absoluta favoriter, säger Thomas Sjöberg, marknadschef på Orkla Foods Sverige.

Att intresset fortsätter att öka är verkligen roligt och Orkla beskriver till och med tillväxten för den växtbaserade marknaden för explosionsartad. Deras försäljningen av vegetariska och veganska produkter ökade med cirka 30 procent och de hela 80 procent av svenskarna försöker minska sin klimatpåverkan genom hållbara matval i vardagen, enligt Felixbarometern som nyligen publicerades. En tredjedel av svenska hushållens klimatpåverkan kommer från maten så det är verklige välbehövligt med fler växtbaserade alternativ. De sänker ofta koldioxidavtrycket från maten med över 80 procent.

De nya veganska delikatessbullarna har samma smakprofil och liknande kryddor som köttbullarna och innehåller även potatis likt köttbullarna. Bullarna har även samma storlek och utseende som originalet. Ska bli intressant att se hur de tas emot. Om vegopersoner gillar denna köttliknelse och framför allt de som verkligen behöver gilla dem, köttätarna som behöver minska sin animaliekonsumtion. Hoppas det faller väl ut!

En kommentar på “Klassiska köttbullar blir vegetariska

  1. Pingback: Köttbullar är numer vegobullar | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: