Köttbullar är numer vegobullar

Vegobullar på ett vitt fat med salladsblad underst

Köttbullar är något som konsumeras året runt och när julen stundar går konsumtionen upp än mer. Att äta vegetariskt har senaste åren blivit ett mer självklart val snarare än en trend vilket även syns på utbudet, köttbullar är numer lika gärna vego.

Givetvis behöver en inte göra avkall på bullen bara för att en inte äter kött. Det finns många goda vegoalternativ att välja bland. Vegobullar har funnits länge men vad vi har kunnat se senaste tiden är en trevlig utveckling där större företag, främst förknippade med animaliska produkter, har givit sig in på vegomarknaden. En trevlig utveckling och det finns numer en uppsjö av vegoprodukter att välja bland till julbordet, och årets alla andra dagar också givetvis.

Nyligen lanserade Felix sina delikatessköttbullar i vegoformat och de föll minst sagt väl ut här. De är just nu favoriten men det finns många andra goda att välja bland. Giganten IKEA har lanserat vegobullar och även det välkända varumärket Dafgård lanserade egna vegobullar tidigare i år, Leifs Köttfria Köttbullar, i samarbete med kocken Leif Mannerström. De ska, precis som Felix säger om sina delikatessbullar, smaka precis som sin föregångare.

Händer med gaffel i den ena med en spetsad köttbulle
IKEA, en av världens största restaurangkedjor, erbjuder vegobullar. Foto IKEA.

Utöver dessa giganters intåg på vegomarknaden finns förstås ett gäng till från vegoproducenterna att välja bland. Som gamla trotjänarna Anamma, Hälsans Kök, Oumph! och Vegme. Utöver det finns det säkert en hel del lokala butiker som gör egna. En trevlig utveckling är när livsmedelsbutiker börjar producera egna produkter för att möta efterfrågan. Du kanske har någon lokal favorit?

Gör egna bullar

Givetvis går det ju utmärkt att även göra egna bullar. Förr kunde det vara något av en utmaning att göra vegobullar som höll ihop på den vegofärs som fanns i handeln men det har ändrats. Anamma, Oumph! och Garant är några som lanserat formbar färs som gör det väldigt enkelt att rulla sina egna bullar. Härligt med lite hemmagjord känsla och kryddningen blir ju precis efter din egen smak.

Anammas förpackning med formbar färs , en burgare och färsbulle i bild under namnet

En kommentar på “Köttbullar är numer vegobullar

  1. Pingback: Veckomeny 11 april | Vego Eco

Lämna ett svar

%d