Gunda – ett slående vackert besök hos en grisfamilj

Svartvitt foto på gris och griskulting

En film helt utan tal och människor, med enbart djur, kan det vara något? Ja, verkligen!

Filmen Gunda handlar om en gris med filmtitelns namn och följer hennes vardag i halmen med alla hennes kultingar. En film bara om djur utan tal skulle kunna bli långtråkigt, men inledningen på den här filmen är långt ifrån det. Jag kommer på mig själv med att hålla längeandan medan jag storögt tar in inledningen på filmduken.

Kameran följer på ett vackert sätt Gunda och de små kultingarnas första små strapatser. Kampen för en spene, att klara sig upp och framåt i halmen. Varvat med vardagen för Gunda får vi även i stillsamt tempo följa med på ett par nedslag hos några av de andra djuren på gården.

Foto: Folkets Bio

Exekutiv producent för filmen är en av världens mest kända veganer, Joaquin Phoenix, medan regissören Victor Kossakovsky enligt egen utsago är Sovjets första vegetarian. Att han var först är nog inte helt sannolikt men det berövar honom inte hans dröm som länge har varit att göra en film om grisar. Det har han nu gjort med bravur. Men det är inte den film som en kanske är van att få se där en berättarröst guidar tittaren in i djurens värld som i faktastinna dokumentärer. I den här svartvita skildringen får djurens liv tala för sig själva, med deras och naturens ljud som enda ljudkälla. Allt ur deras perspektiv och det är oerhört vackert.

Rekommenderar alla som vill få sig en paus från vardagen, och kanske stadsmiljö, att låta sig färdas med i dessa djurs lunkande liv. Det är minst sagt en gåva att få ta del av ett så vackert foto som vi får här, det ger nästan en meditativ känsla. Och känslosamt kan det minst sagt bli utan en dramatisk berättarröst eller fruktansvärda slakteribilder.

Foto: Folkets Bio

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: