Världens första baristadryck på bondböna

En kopp latte

Baristautbudet har fått ett spännande tillskott tack vare Planti som har lanserat världens första baristadryck baserad på bondböna. Den får dessutom högsta betyg av baristas. 

Planti har arbetat i två år med ett utvecklingsprojekt för att skapa den här helt nya baristadrycken. Och enligt panelen av några av Sveriges mest framstående baristas så har de lyckats väldigt väl. Alla baristas är överens om att produkten är lätt att få till ett skum, lättare än övriga växtbaserade på marknaden. Några kommentarer är att den ger bra textur, blir varm snabbt och integrerar väl med kaffet.

En förpackning Planti Barista bondböna

–Vi ville ta den växtbaserade kategorin till en ny nivå. I våra undersökningar efterfrågade kaffedrickarna en lokalproducerad råvara och då föll valet på den i Norden så lättodlade bondbönan. Med sin nötaktiga, milda och fylliga smak gifter den sig perfekt med kaffe, säger Nina Dahlberg, Nordic Brand Manager på Planti.

Böna för nordiskt klimat

Så vad är det den är gjord av då? Bondböna kan ses som naturens egen jordförbättrare och de som används till Plantis nya baristadryck odlas nära fabriken i Åbo. Bondbönan kan börja odlas tidigt på året och är därför perfekt för vårt nordiska klimat. Den binder vatten i jorden och minskar behovet av konstgödsel, besprutning och bevattning.

Bönan har även många andra fördelar. Bland annat förbättrar den vattenhushållning, minskar avrinning och effektiviserar näringscirkulationen och ökar mångfalden. 

Skummad mjölk hälls i en kopp

Verkligen roligt när det tas initiativ till att göra nya produkter baserade på hållbara grödor som odlas i vår närhet. Men håller drycken vad den lovar? Ja, verkligen. Den blir fantastiskt fin att skumma och är därför en fröjd att ha i sin latte. Men det är en lite speciell smak som en inte är van vid. Det jag insett är att det gäller att värma mjölken ordentligt för att dess smak inte ska bryta igenom för mycket. Så se till att värma den rejält och njut sedan av ett härligt skum! Och den bönsmak som ändå är kvar blir lite av en vana, som det mesta andra. Efter att ha druckit en latte om dagen i en vecka så har jag kommit att uppskatta den lite fylligare smaken mer och mer.

Planti Bondböna Barista är 100 procent växtbaserad och därmed helt mjölk- och laktosfri och finns i butik nu.

Vad blir nästa produkt på bondböna att nå marknaden tro? Hoppas verkligen att vi får se fler vegoprodukter baserade på grödor som är miljövänliga alternativ.

En kommentar på “Världens första baristadryck på bondböna

  1. Pingback: Världens första rågdryck är här | Vego Eco

Lämna ett svar

%d