Vego Eco

Nya ekologiska växtbaserade proteinalternativ

Biffar och skålar med såser och grönsaker sedda uppifrån

Att efterfrågan på växtbaserat protein är stor har det konstaterats flera gånger senaste tiden. Nu kommer det flera växtbaserade nyheter, både ekologiska och glutenfria.

Det ökade intresset för vegetariska alternativ har gjort att vi har fått se en mängd nya produkter senaste åren. Många har varit köttliknande alternativ vilket är ett viktigt segment att fylla. Men många önskar även helt andra alternativ. Kung Markattas nya produkter kanske kan vara ett svar på den önskan. De lanserar nu fem nyheter, alla ekologiska och veganska. 

– Vi ser en fortsatt ökad efterfrågan på vegetarisk mat. Samtidigt ser vi att många vill ha inspiration till nya vegetariska rätter och mer variation. Dessutom ska det vara enkelt att tillaga. Vi vill hjälpa konsumenter att tillaga goda vegetariska måltider som passar hela familjen, säger Linda Wass, Brand Manager på Kung Markatta. 

Fem nya smaker

De nya proteinalternativen är baserade på baljväxter, grönsaker och kryddor och med dessa nyheter blir det första gången Kung Markatta lanserar produkter för frysdisken. Nyheterna som kommit är Jordnötsbiffar, Rödbetsbiffar, Solrosburgare, Havrebiffar och Pizzabollar.

Biffar och skålar med såser och grönsaker sedda uppifrån
Jordnötsbiffar

Jordnötsbiffarna är knapriga biffar med bitar av jordnötter och ett sting av het chili och spiskummin. Rödbetsbiffarna består av en kombination av söt rödbeta och salt kapris, med färsk malen svartpeppar. Solrosburgaren är en kikärtsburgare smaksatt med salvia, lök och solrosfrön och innehåller dessutom pumpa- och linfrö samt chipotle. 

Nyheten Pizzabollar är barnvänliga bollar med krispiga bitar majs och solrosfrö, smaksatta med tomat och oregano. Alla dessa fyra produkter är glutenfria.

Förpackning med Pizzabullar från Kung Markatta

Den femte nyheten är Havrebiffar som består av havre, kikärtor vitkål och morot, smaksatta med lök och kryddpeppar.

Blir intressant att testa dessa nyheter, förhoppningsvis är de som utlovat både smakrika och “spännande” som Kung Markatta själva beskriver nyheterna. Hoppas! Jag som älskar jordnötter ser särskilt fram emot att testa jordnötsbiffarna. Men även de andra alternativen låter mycket lockande.

Veckomeny 4 maj

En tallrik sedd uppifrån med kebab, pommes, isbergssallat och i mitten en vit sås

En ny vecka är här och med det förstås en ny veckomeny. Det blir bland annat raggunk och förstås kebab på Internationella kebabdagen.

Måndag: Couscous med grönsaker och spett
Tisdag: Kebab med pommes och vitlökssås
Onsdag: Z:as färspaj
Torsdag: Raggmunk
Fredag: Pasta med pesto
Lördag: Västafrikansk kikärtsgryta med jordnötssås och ris
Söndag: Vegetarisk kålpudding

Servera med tillsammans grönsaker. Smaklig måltid!

Utvecklingen av svenskt, växtbaserat protein

Flera produktförpackningar uppradade vid varandra

Växtbaserat protein efterfrågas allt mer men levererar producenterna det vi vill ha? Trenden vi ser är att vi vill ha mer lokalproducerad mat där kostens ursprung spelar en allt viktigare roll. Hur möts kraven det?

Mediebolaget AGFO som arbetar med fokus på framtidens mat har arrangerat ett seminarium om detta för att höra hur det ser ut i branschen, är producenterna redo för konsumenternas krav gällande svenskt ursprung?

Lokalt en tydlig trend

Trenden med fokus på det lokala talas det allt mer om. Den var tydlig enligt Livsmedelsföretagens rapport om de konsumenttrender som påverkar produktionen. Bland seminariets publik svarade en klar majoritet att de tycker det är viktigt att proteinbasen kommer från Sverige. Föga förvånande kanske med tanke på att de närvarande var personer från industri, forskning och media som med sannolikhet är intresserade av just dessa frågor.

Baljväxter har lång historia i Sverige. Det har hittats spår av att folk åt det redan på yngre stenåldern. Under senare delen av 1900-talet har intresset för grödor som linser och bönor tyvärr gått ner men nu börjar intresset öka igen. Detta samtidigt som köttkonsumtionen börjat gå lite nedåt.

Den växtbaserade marknaden ökar tack vare det ökande intresset, den årliga tillväxten har legat på 15–20 procent i svensk dagligvaruhandel. Men det är en försvinnande liten del av produkterna som består av svenska råvaror.

Utmaningar och möjligheter

AGFOs Frida Jonson lyfte fram några framträdande områden som hämmar utvecklingen och möjligheten att utveckla fler och bättre svenskproducerade proteinprodukter. Det handlar om avsaknad av förädlingsindustri, pris och kostnader. Det rör sig även om riskgrödor för lantbrukaren och det behövs växtförädling med odling av fler sorter.

För att möta det växande behovet och utmaningarna i branschen behöver krafterna samlas. Ett sätt att göra det är att skapa ett företagskluster med geografisk närhet. Det skulle göra att branschen kan hjälpas åt att öka kostnadseffektiviteten och konkurrenskraften bland svenska företagare, enligt Lennart Bjurström, hållbarhetschef på Food for progress.

Det borde det finnas intresse för. Lokala växtproteinbaserade produkter har flera viktiga fördelar. De bidrar till ett hållbart jordbruk, binder kväve, skapar lokala arbetstillfällen och ger miljö- och klimatvinst. Sammantaget innebär det en minskad påverkan på vår planet än om vi importerar livsmedel från andra länder.

Köttig smak eller inte?

Det är viktigt att hitta råvaror som är bra till både kvalitet och pris men givetvis även smak. Är det inte gott så spelar inte de andra faktorerna så stor roll. Många tycker kött är gott och det utvecklas många produkter som efterliknar kött för de som vill dra ner på köttkonsumtionen. För den här målgruppen är det väldigt viktigt att det är riktigt likt kött medan vissa, som jag, inte alls vill ha det. Där behövs det goda och näringsrika proteinprodukter som har annan smak och textur. Där finns idag flera alternativ bland de vegetariska produkterna och båda dessa typer av produkter behöver finnas för att möta behovet.

Håkan Christensson, VD på Culinar, hjälper svenska företag att utveckla produkter. Sverige behöver öka självförsörjningsgraden och han presenterade idén att bilda en ekonomisk förening för svensk proteinproduktion. Där kan intressenter från hela kedjan gå samman för att skapa goda, hållbara svenska produkter med riktigt bra råvara.

– Börja samarbeta! Lägg konkurrensen åt sidan ett tag och samarbeta mellan företag, innovationsakademi och investerare, uppmanade Håkan.

Havre växande trend

Havre är en bra proteinråvara och har blivit vanligare i handeln. Jenny Brink, varumärkes och kategorichef för växtbaserad mat på Fazer, berättade att de utöver de helt havrebaserade varumärkena Aito och Yosa har till exempel havrebröd. Deras senaste produktlansering är havreris som är ett alternativ till det importerade vita riset. Det ska vara lätt att hantera och är utöver att vara mer klimatsmart även mycket näringsrikt.

Bild på olika havreprodukter från Fazer

Det var ett intressant seminarium med många olika insikter och förslag på hur vi kan arbeta vidare för att få en levande produktion med hållbara lokalproducerade produkter. Hoppas att några av de förslag och önskemål som lyftes fram blir av så att vi får se fler produkter i handeln.

Efterfrågan finns minst sagt. Bland de som deltog på seminariet var det många förslag som lades fram. Det vi ser mest fram emot är renare och mindre processade produkter och grödor som linser, lupin, gråärta och bondbönor. Lupin och liner är det jag själv önskar mer av och på produktsidan håller jag helt med de som önskar filmjölk och fler ostar. Håller tummarna för att det kommer snart.

Ett ordmoln med livsmedel och grödor

Veckomeny 27 april

Röd soppa med en klick creme fraiche i mitten, serverad i vit, djup tallrik

En vecka går fort! Dags igen för en ny veckomeny. Denna gång med soppa, klassikern spaghetti med färssås och annat gott.

Måndag: Rödbetssoppa och bröd, baka gärna ditt eget
Tisdag: Spaghetti med färssås
Onsdag: Vegetariska spett med kokt potatis och sås
Torsdag: Avokado- och bönsallad med fetaost, välj vegetabilsk ost för en vegansk måltid
Fredag: Hamburgare med pommes
Lördag: Oumph! Paella
Söndag: Onepot med potatis, tomat och linser

Servera med tillsammans grönsaker, smaklig måltid!

Oumph! och Spoons lanserar ny färdigrätt

Förpackning till färdig gryta från Spoons

Med den vegorevolution vi ser på matmarknaden där nyheter duggar tätt är det härligt att även se nya samarbeten. Nya veganska färdigrätter kommer nu tack vare en gemensam satsning från Spoons och Oumph! 

De två varumärkena lanserar tillsammans en gryta med inspiration från det marockanska köket. Grytan är en del av Spoons lansering ”Meet the green future of Spoons”.

Det här innebär en ny kategori för Oumph! som med det nya samarbetet bidrar till att öka utbudet av vegansk mat för de som vill ga något snabbt och färdigt. Den marockanska grytan är en uppdaterad grön version av Spoons tidigare storsäljare men som nu har strips från Oumph! som ingrediens.

– Samarbetet med Oumph! kändes helt rätt inför denna lansering där vi på Spoons nu med stolthet kan säga att alla produkter i sortimentet är helt växtbaserade. Dessutom är det superkul att se två svenska varumärken som går ihop och visar en grön väg framåt, säger Anna Lindhe, försäljningschef på Spoons.

Märkta med klimatavtryck

Spoons lanserar totalt fyra växtbaserade produkter i sortimentet och kommer dessutom att märka sina produkter med vilket klimatavtryck portionen har. Bra att fler följer i det spåret, risken är dock att det inte kommer att säga så mycket om inte produkter med kött också gör det. Siffrorna som veganska livsmedel presenterar kan då tendera att falla lite platt när de inte har andra, sämre alternativ, att jämföras mot. Låt oss hoppas att det kommer!

Den nya grytan är vegansk och glutenfri och kommer att säljas på Ica, Coop, Hemköp, mat.se, Mathem och Convini med ett pris på cirka 49,90 kronor.

Vårt hus brinner

En övertänd villa

Mitt under coronakrisen infaller Earth Day 2020. I samband med detta lanserar Fridays For Future en kampanj för att uppmärksamma läget i världen. En värld som brinner.

Pandemin sveper över världen och vi får alla se oss tvungna att ändra vårt levnadssätt. Vi har fått se en fantastisk vilja bland människor att hjälpa varandra. Tidigare för varandra okända personer hjälper varandra att handla mat och annat som behövs. Inte bara människor har blivit hjälpta av detta. Karantänen innebär även att vår planet blir omhändertagen – eller åtminstone inte lika hårt belastad som annars.

Minskade utsläpp under pandemin

Resandet har i stort sett upphört och koldioxidutsläppen har minskat runt om i världen. Men hur blir det när vi ska börja återgå till arbetet igen, när världen börjar vakna igen? Regeringar runt om i världen arbetar med olika stödpaket för att hjälpa människor och företag att klara sig ekonomiskt. Men vi kan inte bara gå tillbaka till det destruktiva leverne vi hade tidigare. Förhoppningsvis har den här krisen öppnat för möjligheten att se att vi kan leva och bete oss på annat sätt än tidigare. Allt handlar inte om resor och konsumtion. 

Enligt IPCC – Intergovernmental Panel on Climate Change är det mindre än 12 år kvar till att det inte längre finns någon möjlighet att vända den negativa utvecklingen och rädda vårt klimat. Under den här tiden måste stora förändringar i samhället ske, inklusive en minskning av våra koldioxidutsläpp med minst 50 procent.

Kampanj för klimatet

Idag, den 22 april 2020 är det Earth Day och det är dessutom 50-årsdag för jordens dag. Årets tema är ”climate action”. I samband med den här dagen lanserar Fridays For Future en kampanj för att uppmärksamma läget i världen. Kampanjfilmen, Our house is on fire, visar en familj under deras vanliga morgonrutin där de beter sig precis som om allt vore som vanligt, detta medan deras hus brinner.

Ett par fötter på en matta och det brinner framför dem

Filmen är inspirerad av det numera vitt spridda citatet av klimataktivisten Greta Thunberg, grundare av Fridays For Future. På World Economic Forum sa hon ”I want you to act as if our house is on fire. Because it is”. (Jag vill att ni agerar som om vårt hus brinner. För det gör det). Följande år följde hon upp det med att säga att “Our house is still on fire and your inaction is fueling the flames by the hour.” (Vårt hus brinner fortfarande, er handlingsförlamning är som olja på lågorna).

Med den allvarliga situation vi befinner oss i nu med covid-19 har oerhörda förändringar skett i samhället. Ett tydligt bevis för att makthavare kan vidta stora åtgärder för förändring när det krävs. Låt den här handlingskraften gälla även vårt klimat!

Att vi ska sitta i karantän är inget vi varken ska eller vill fortsätta med men att att återgå till det sätt vi levde innan är inte hållbart. Låt detta bli en nystart för oss alla. Under 50-årsdagen av Earth Day 2020 kan du delta på många olika vis. Alla kan göra något för att bidra till att minska vår påverkan.

Ny formbar vegofärs

Förpackning till Garants formbara vegofärs

Vegonyheterna fortsätter att dugga tätt och nu kommer det en nyhet som tills ganska nyligen var en lucka i sortimentet – formbar vegofärs.

Att få veganska biffar eller bullar att hålla ihop ordentligt kan vara knepigt, det är vi många som fått erfara. Biffar som faller isär eller bullar som blir helt platta. Men sedan började det fint nog komma färdiga färsalternativ som är formbara, både Anamma och Oumph! har det till exempel.

Nu ansluter sig Garant också till utbudet och lanserar en egen formbar färs. De tycker att det är viktigt att det finns vegoalternativ som är både goda och bekväma och där är en onekligen benägen att hålla med.

Den nya färsen är helt växtbaserad med bas på sojaprotein och rik på både fiber och protein. Den fungerar fint att använda även som vanlig färs utan att forma den. Finns att köpa hos Hemköp, Willys och Mat.se.

Låt oss hoppas att den är god och så bekväm som de säger.

Veckomeny 20 april

Bulgursallad med tärnad gurka, rödlök och sojaprotein i glasskål sett uppifrån

En ny vecka i en orolig tid. Veckomenyn underlättar möjligheten att göra matlistor för matbeställning, hos vänner eller familj likväl som hos en leverantör. Den här veckan blir det bland annat gratäng och en härlig ajvarkryddad bulgursallad.

Måndag: Pastagryta med gräddsås och tofu
Tisdag: Auberginegratäng
Onsdag: Falafel med kokt potatis och sås, gör egen falafel eller köp färdig, finns flera sorter i kyl- och frysdisken
Torsdag: Broccoli- och blomkålspasta
Fredag: Ajvarkryddad bulgursallad
Lördag: Spenatpaj med tofu
Söndag: Potatisgratäng med schnitzel, finns flera sorter i kyl- och frysdisken

Servera med tillsammans sallad och eventuellt något gott bröd. Smaklig måltid!

Zeinas lanserar egna produkter

Förpackningar med Zeinas sortiment

Zeina Mourtada är personen bakom namnet Zeinas Kitchen och är en av Sveriges främsta matprofiler. Nu tar hon steget vidare från recept och matlagning genom att lansera egna produkter.

Zeina bidrar med en mängd fantastiska recept, inte sällan finns de med på veckomenyerna här. Hon har flera kokböcker bakom sig och syns ofta i olika matprogram. Varumärkets fokus blir mat med smaker från Mellanösterns olika kök, smaker som ligger Zeina Mourtada nära.

– Detta känns overkligt! Jag har arbetat med det här projektet i drygt ett års tid och nu är det äntligen dags för lansering. Jag är så otroligt stolt över produkterna och längtar efter att få dela Mellanösterns smaker med hela svenska folket, säger Zeina Mourtada.

En kvinna står i ett kök och bakar

Den nya produktseriens sortiment är helt veganskt och består av mezefavoriter som Falafel, Hummus Original, Hummus Soltorkad tomat, Hummus Chili, Muhammara och Hummus Mix. Produkterna hittar du i kyldiskarna hos ICA och Coop.

Veckomeny 14 april

En skål med tomatsoppa toppad med pastasnäckor sedd uppifrån. Till höger en brödform med hårt bröd.

Hoppas ni har njutit av en härlig påskhelg trots rådande tider. Dags för en ny veckomeny, underlättar planering och matbeställningen, denna gång med bland annat mangogryta och tomatsoppa.

Tisdag: Indisk mangogryta
Onsdag: Tomatsoppa med pasta
Torsdag: Vegetarisk Shepherd’s Pie
Fredag: Taco
Lördag: Vegetarisk cannelloni med spenat
Söndag: Marockansk gryta

Servera med tillsammans grönsaker, smaklig måltid!