Vego Eco

Veckomeny 2 maj

En ny vecka vars veckomeny denna gång bjuder på gräddig pasta, korvstroganoff och wrap.

Måndag: Medelhavspaj med soltorkade tomater
Tisdag: Gräddig chi chi med pasta
Onsdag: Korvstroganoff med ris
Torsdag: Vegetarisk wrap
Fredag: Oumph! Bao
Lördag: Barnens lasagne
Söndag: Tofu tikka masala

Servera middagarna med grönsaker. Smaklig måltid!

Stacky’s på Gröna lund

En bit baguette med grönsaker och Stacky’s protein

Så har Gröna Lund öppnat för säsongen! Efter år av pandemi och tystnad kan de nu öppna upp för konserter och låta oss ta del av ett utbud av musik under sommaren igen.

Med två år av uteblivna konserter blir sommaren 2022 något av en revansch då det kommer att hållas 50 konserter och 31 danskvällar. Så det kommer förhoppningsvis finnas något som passar alla smaker.

Nytt vegopotein på området

Så även gällande matutbudet som år efter år har blivit allt bättre ur vegosynpunkt. Nytt för i år är att Gröna lund kommer att erbjuda Stacky’s på två av sina matställen. Dels i Sam’s Deli, där det går att få den som ett växtbaserat protein i samtliga maträtter, samt i restaurang Fiesta där Stacky’s kommer att tillagas riven och stekt i tacokryddor och serveras på nachos.

För dig som inte är bekant med Stacky’s så är det en växtbaserad produkt gjord på svenska råvaror, helt utan tillsatser eller konserveringsmedel. Den görs på morot, havre, lök, svart böna, kikärtsmjöl, och en naturliga smaksättning.

Sam’s Deli, vars inspiration kommer från en matresa över Atlanten där fler än 30 olika mackor testades och utvärderades, öppnade förra året. Här kan en alltså hugga in på matiga och smakrika mackor eller sallader tillsammans med Stacky’s som vegovariant.

Fint med fler hållbara matalternativ på området som för övrigt kommer att jobba vidare med att hitta sätt att minska sitt klimatavtryck. En projektledare har anställts på Gröna lund som ska fokusera på dessa frågor så vi får hoppas att det kommer fler bra initiativ från området som gör det lätt att göra rätt när en är där och roar sig.

Veckomeny 25 april

Vit tallrik med pasta carbonara sedd ovanifrån, till höger på tallriken en halverad cocktailtomat

Vardagen är åter efter påsken och med det ny veckomeny. Menyn bjuder denna gång på bland annat pasta carbonara och en härlig gryta med massor av goda smaker.

Måndag: Italiensk tomatsås
Tisdag: Familjens curryfavorit
Onsdag: Vegansk blomkålssoppa med kryddiga kikärtor
Torsdag: Kebab med pommes och tillbehör
Fredag: Pasta Carbonara
Lördag: Gryta med kikärtor, röda linser, koriander & kokosmjölk
Söndag: Färslåda med rotsaker

Servera med grönsaker, smaklig måltid!

Vegansk glass från Nick’s på 7-Eleven

Nick's veganglassar

En trevlig nyhet till glassäsongen är att Nick’s har lanserat tre veganska glassar som dessutom är de första på marknaden utan tillsatt socker.

Den veganska glassmarknaden växer stadig men har saknat alternativ utan tillsatt socker. Nu hävdar Nick’s att de har knäckt koden. Efter två års innovation lanserade de nyligen nyheterna Caramel fudge, Triple chocolate och Peanut butter.

Glassen ska vara krämig och fyllig men innehåller trots det 50 procent färre kalorier än marknadsledarens veganska alternativ. Nick’s har dessutom valt att dra ner på andelen fett för att möta konsumenternas önskan om krämig glass med en lägre kalorihalt. 

Nick’s nya veganglassar lanseras exklusivt i alla 7-Elevens butiker i Sverige.

–Vi vet att efterfrågan på veganska produkter ständigt ökar och vi är därför glada att kunna erbjuda ett ännu bredare sortiment tillsammans med Nick’s tre nyheter som inte bara är riktigt god vegansk glass, utan som dessutom inte har något tillsatt socker – ett toppenkomplement bland våra andra glassar, oavsett om man är vegan eller inte, särskilt nu när solen kikat fram och våren väntar runt hörnet, säger Mikael Lind, Kategorichef på Reitan Convenience Sweden AB /Pressbyrån & 7-Eleven.

Veckomeny 11 april

Pastastnäckor i avlång vit form med svamp- och spenatfräs ovanpå. Ovanför ses två kryddkvarnar

Snart påsk men först några vardagar. Den här veckans meny bjuder förutom påskmat på bland annat gräddig pasta.

Måndag: Daal
Tisdag: Pasta med kikärtor och spenat
Onsdag: Z:as färspaj
Torsdag: Njut av massa god påskmat! Det finns massor av goda veganiserade alternativ att välja bland. Välj vego har ett gäng här till exempel. Våra favoriter är vegobullar, som det finns massor av sorter att välja bland, med kokt potatis och rödbetssallad. Enkel påsktårta eller en vackert gul rulltårta är anrättningar som är så goda och även enkla att göra. 

Servera tillsammans med grönsaker. Smaklig måltid och glad påsk!

Nya veganska smaker från SIA Glass

En glasskula med kolasås på

Våren gör sitt intåg och med den en ny glass-säsong. Några nyheter har vi redan fått ta del av i år och nu kommer även SIA Glass med nyheten om att de utökar sitt sortiment av vegansk glass. Detta under varumärket Ice Dream som lanserades för tre år sedan

Även veganska glassnyheter börjar bli en tradition på våren – underbart! Så glad över att se lockande glassnyheter som utesluter animalier, verkligen härligt efter alla år av soliga vårar där nyheter står som spön i backen men inget som kan ätas om en väljer bort komjölk. Härliga nya tid!

Nyheterna från SIA består av två veganska smaker, ChokladBrownie och SaltKaramell. Ice Dream ChokladBrownie består av soft brownie, chokladsås och hasselnötter och SaltKaramell har intredienserna rostad mandel med swirl av salt kolasås. Båda smakerna görs av svensk havre och säljs i halvlitersförpackningar. SaltKaramell kommer dock även att gå att köpa i glassbarer.

En förpackning Ice Dream ChokladBrownie
Ice Dream ChokladBrownie, SIA Glass

− Att välja bästa tänkbara råvaror när man gör vegansk glass är lika viktigt som när vi gör vår gräddglass. Nu använder vi den mer hållbara svenska havren, vilket innebär ytterligare ett steg i rätt riktning – att välja en Ice Dream-produkt ska vara en garant för kvalitet, hållbarhet och förstås godaste veganska glassen på marknaden, säger Dan Bengtsson, marknadschef SIA Glass.

Veckomeny 4 april

Spenatpaj med tofu i en vit pajform

Så är det dags för en ny veckomeny igen. Den här gången blir det bland annat tofuwraps, fylld paprika och paj till middag.

Måndag: Linscurry i röd kokos
Tisdag: Pasta med svamp
Onsdag: Tofuwraps med jordnötssås
Torsdag: Bulgurfylld paprika
Fredag: One pot pasta
Lördag: Potatisgratäng med schnitzel, välj din favorit från kyl- eller frysdisken
Söndag: Spenatpaj med tofu

Servera med dina favoritgrönsaker, smaklig måltid!

Ny nagelolja från Rosenserien

En flaska olja på en tygpåse

Torr luft brukar inte sällan innebära torra händer och naglar. En uppmjukande olja är ett måste för mig stora delar av året. Nu har Rosenserien lanserat Nail And Cuticle Oil med omegafetter och myrra som kan råda bot på torrhet.

Jag gillar oljor, både för kropp, ansikte och naglar, och blev därför nyfiken direkt jag hörde om denna nyhet. Med all handtvättning som eskalerat än mer i pandemitider – när en frenetiskt tvättat sig sannolikt långt mer än vad som egentligen behövs – är händer och naglar totalt uttorkade.

Härligt därför att testa den här nyheten som är en vårdande olja för naglar och nagelband. Den ska göra nageln stark och mer elastisk och motverka att den skivar sig eller spricker. Detta tack vare innehållet som är rikt på omegafetter från camelinaolja. Den innehåller även myrra som ska stärka naglarna tillsammans med tea treeolja som ska verka lugnande på irritationer och motverka hudproblem.

Rosenserien Nail And Cuticle Oil

Jag använder som sagt ofta oljor och testat många vid det här laget. Den här skiljer sig egentligen inte så mycket från andra nageloljor, tror det är en smaksak. Den går däremot in snabbare än många andra jag har testat så en behöver inte känna sig kladdig efter användning vilket kan vara skönt om en vill fylla på med olja under dagen. Oljan ska droppas på dagligen och masseras in under ett par minuter och den går alltså in väl under den tiden. 

Oljan är vegansk och har 100 procent naturligt och 79 procent ekologiskt certifierat innehåll. Förpackningen är miljöanpassad och tillverkad av återvunnen plast insamlad från haven.

Det är en väldigt skön olja som absolut lindrar torrheten. Huruvida den verkligen motverkar att naglarna skivar sig och spricker får framtiden utvisa. Några veckors användning är nog för tidigt att säga så mycket om det men jag håller tummarna för att den kommer att lindra även de besvären för mig.

Veckomeny 28 mars

Korvgryta i avlång vit form

En ny vecka här här och menyn innehåller denna gång bland annat jordnötsgryta, paj och korvgryta till middag.

Måndag: Vegansk tunnbrödrulle deluxe
Tisdag: Jordnötssåsgryta
Onsdag: Vegetarisk kålpudding
Torsdag: Gyllene korvgryta
Fredag: Pulled Oumph burgare med avokado, rödlökschutney och pommes
Lördag: Klassisk lasagne
Söndag: Spenatpaj med oliver och pinjenötter

Servera middagarna tillsammans med grönsaker. Smaklig måltid!

Vegansk GB BigPack

En förpackning BigPack tresmak

GB BigPack vegan? Osannolikt? Nej, nu är det faktiskt sant. En oerhört efterlängtad lansering som jag knappt vågat hoppas på.

Jodå, GB Glass har lanserat något jag skulle säga är något av årets nyhet även om det bara är mars månad än så länge. En sådan klassisk produkt som BigPack har inte varit annat än en fånig dröm för oss som vill äta mjölk- och äggfritt. Men nu kan vi få samma möjlighet som alla andra att hugga in på denna glass.

Det veganska glassutbudet har vuxit dramatiskt senaste åren så nu finns det minst sagt många goda smaker och märken att välja bland. De smarriga alternativ som finns från varumärken som 3 Vänner eller Ben & Jerry’s, är ju ljuvliga att få njuta av, men inte riktigt vad som passar bäst för till exempel barnkalas. En storförpackning till ett rimligt pris har lyst med sin frånvaro. Exakt det som GBs BigPack har kunnat uppfylla i alla år – om en äter komjölk. Men nu kan vi alla ladda upp med denna låda.

Nytt recept med lägre klimatavtryck

Vad som är intressant med den här lanseringen är att GB är helt tysta med att det är veganskt. Istället är det som gör att jag kunde identifiera den här i frysdisken en grön pratbubbla med en klimatupplysning. Här berättar de om “Nytt recept med lägre klimatavtryck än tidigare recept”. Och så är det ju – lysande bra.

Numer har fördomarna gällande vegetarisk mat blivit långt mindre och fler och fler har insett att det inte behöver betyda att det är varken osmakligt eller att det inte skulle mätta. Men för en del år sedan brukade jag helt enkelt inte berätta att det var vego när jag bjöd på mat eller fika med följden att det åts och uppskattades. De gånger jag sa att det var veg så kunde reaktionerna bli andra, att det “var ok för att vara veg” men inte så gott. Vilket det alltså ansågs vara, tog slut och berömdes, när jag inte sa något om vilka ingredienserna var. Fördomarna om vad som ska vara gott är helt enkelt väldigt starka och att GB nu gör ett liknande drag om att hålla tyst om uteblivna animalier är väldigt intressant.

Tresmak bigpack öppen med en glasskopa bredvid

Skulle de trogna BigPack-konsumenterna svika om det stod att det är veganskt recept? Kanske en del skulle det. Men att glassen smakar precis som tidigare men har lägre klimatavtryck kan väl ändå ingen störa sig på? Mycket bra.

Fyra sorters BigPack

Oavsett anledning eller vilka prioriteringar som en gör, det är enastående bra att GB gjort denna förändring. En stor sak för normskiftet vi behöver nå och visar hur enkelt det är att göra en produkt lång mer klimatvänlig och inkluderande genom att gå “från ett mjölkbaserat till ett växtbaserat recept med lägre utsläpp av växthusgaser”. Tack för det, nu får alla andra glassleverantörer se till att följa efter.

BigPack-smakerna som finns är vanilj, ischoklad och två stycken flersmaker, Trio som består av kola, vanilj och choklad samt Tresmak med klassiska vanilj-, jordgubbs- och päronsmak.

Hur det smakar? Jag har bara hunnit testa tresmaken och tycker den smakar precis som jag minns den från när jag var liten. Och en provsmakare här som bara äter koglass märkte ingen skillnad. Gott betyg med andra ord.