Vego Eco

Veckomeny 30 maj

Vit tallrik med pasta carbonara sedd ovanifrån, till höger på tallriken en halverad cocktailtomat

Den här veckan blir det korvstroganoff, pasta carbonara och annat gott till middag.

Måndag: Palak paneer
Tisdag: Sparris- och lökpaj med citron och dragon
Onsdag: Pasta Carbonara
Torsdag: Vegetarisk korvstroganoff
Fredag: Kebab med pommes och tillbehör
Lördag: Grekiska biffar med stekt potatis
Söndag: Klassisk lasagne

Servera tillsammans med sallad och grönsaker, smaklig måltid!

Världens första rågdryck är här

En förpackning Alpro rågdryck med ett glas av den bredvid

Det växtbaserade produktutbudet inom mejeri har minst sagt exploderat senaste åren. Nu kommer ännu en nyhet och denna gång baserat på en för området helt ny gröda, råg.

Det är Alpro som lanserar den här drycken, den första i sitt slag på marknaden. Den produceras lokalt i Karlshamn i Blekinge med råg från Finland. Råg har en lång historia i svensk matkultur. Trots det har vi inte fått se några vegoinnovationer inom detta område utan först kommer en dryck på den här ingrediensen. 

Rågdrycken har en len och krämig smak och är framtagen för att passa i ett flertal matsammanhang – i kaffet, till gröten, i bakningen eller bara för att dricka direkt som den är.

– Idéen om en rågdryck föddes för länge sedan, men det har varit en process att ta fram den på det sätt vi vill och hitta de bästa råvarorna. Drycken ska vara len att dricka, lätt att använda i vardagen och bra för både hälsan och planeten. Det är med stolthet vi äntligen kan säga att den är här, säger Daniel Nobis, senior brand manager för Alpro i Norden.

Rågdrycken har en naturligt låg fetthalt, inget tillsatt socker och berikad med vitaminerna B2, B12 och D. En dryck som fungerar fint som källa för kalciumintag och den är även rik på fibrer.

Kul med nyheter, ska bli spännande att testa denna. Tidigare i år kom en baristadryck baserad på bondböna, så det ser onekligen ut som att det kommer allt fler intressanta alternativ på marknaden. För nog kan en gissa att det inte bara är mjölk dessa grödor passar för.

Veckomeny 23 maj

Spritsat potatismos runt kanten på en ugnsform, sås bredvid

Ny vecka igen, denna gång blir det bland annat daal och fuskgratäng till middag.

Måndag: Vegetariska spett med potatis och sås
Tisdag: Broccolipasta med tofu
Onsdag: Daal
Torsdag: Färgglad morotssoppa
Fredag: Pizza
Lördag: Mexikansk böngryta med kokosris
Söndag: Fuskgratäng

Servera tillsammans med färska grönsaker. Smaklig måltid!

Jätteutbud på årets Stockholm Beauty Week

Rosenserien nagelolja

Ekologiskt och veganskt har senaste åren ökat rejält inom hudvårdsindustrin. Att det nu finns ett överväldigande utbud är en bra och rätt övergång mot mer hållbar skönhetsvård.

I veckan arrangerades Stockholm Beauty Week för nionde året i rad och med 80 stycken utställare på plats var det närmast överväldigande att ta del av. Efter en pandemi med dess isolering var detta utbud närapå svårt att ta in.

Solskyddsprodukter

Men väldigt glädjande och välkommet att få chans att mötas och ta del av nyheter. Men även produkter som funnits en tid, alla nyheter är inte lätt att hålla koll på, i synnerhet inte i isolering.

Rosenserien som är en favorit efter år av veganskt och ekologiskt fokus fanns som vanligt på plats. Deras Calming Moisturizer Antiredness, som är en lugnande fuktkräm, har fått utmärkelsen Årets Produkt/Guldäpplet i Organic Beauty Award 2022. Jag har länge använt Rosenseriens vanliga moisturizer men kommer övergå till denna nu. För min torra hud känns den mycket mer återfuktande så det var en trevlig bekantskap. Precis som deras Organic Cotton Mask som är en återfuktande serummask. Denna typ av återfuktning är verkligen super!

Rosenserien Organic Cotton Mask

Ett annat favoritmärke är Maria Åkerberg som inte hade så mycket nytt inom fukt men dock på det mer färgglada med nya läppglans. Så härligt med färger nu när våren äntligen är här. Ska bli kul att testa, har bara använt deras hudvård tidigare.

Med så många märken på plats var det lite av en övermäktig uppgift att försöka selektera ut intressanta nyheter men ska gå igenom lite mer anteckningar och tester framöver och återkommer med tips vad det lider.

Uppskattade veganska burgare

En bonus var minst sagt möjligheten att få hugga in på veganska burgare till lunch i solen, inte dumt alls. Phil’s burger fanns på plats och med det veganska i fokus, så fantastiskt bra för normaliseringen av vegomat. Blev så glad av att höra alla kommentarer från de som åt burgarna, hur otroligt goda de tyckte att de var. Det var de, den kryddiga variant jag åt var verkligen smakrik och god. Det måste ju inte vara animalier för att det ska vara gott, och ju fler som upptäcker det – desto bättre.

Vegansk burgare från Phil's Burger

Veckomeny 16 maj

Raggmunkar sedda uppifrån på ett glasfat, till höger syns del av glasskål med lingonsylt i

Ny vecka! Den här veckans meny bjuder bland annat på pad thai, raggmunk och hamburgare.

Måndag: Raggmunk
Tisdag: Pad thai
Onsdag: Pastagratäng med broccoli
Torsdag: Sparris- och lökpaj med citron och dragon
Fredag: Potatismos med korv
Lördag: Hamburgare med pommes
Söndag: Indisk mangogryta

Servera tillsammans med grönsaker. Smaklig måltid!

Kriser, hållbarhet och prisutdelning på Matdagen

Personer på en scen

Kriser, ökade kostnader och stor oro, men ändå med en gnutta framtidshopp. Så kan årets matdag summeras.

Förra veckan var det återigen dags för Matdagen, en dag med föredrag, debatter och prisutdelning om livsmedelssektorn, arrangerat av Livsmedelsföretagen. Efter år av uppehåll på grund av pandemin fick branschen ta del av framtidsutsikter och möjligheten att ses fysiskt för första gången på länge. 

Dagen inleddes minst sagt dystopiskt där kriserna radades upp på löpande band. Och läget är onekligen både skrämmande och allvarligt. Förste talare ut var Dirk Jacobs, Director General, FoodDrinkEurope som inledde just på detta spår. Klimatkrisen är en av kriserna och han presenterade den som en av de fyra “C” som han kom att prata om; corona, conflict of war, climate change och cost inflation.

Att kriser kom att stå i fokus är inte konstigt i dessa dramatiska tider, med pågående krig och klimatkris. Här lyfte Dirk behovet av att arbeta cirkulärt och det stora behov små och medelstora företag har av omställning – och även stora företag skulle jag vilja tillägga – och den support de kommer att behöva för att klara omställningen. Här behövs kompetenshöjning tillsammans med olika insatser och åtgärder för att se till att omställning verkligen sker.

Kostnadsökningar och klimatutmaningar

Redan före kriget hade kostnaderna börjat gå upp inom sektorn och nu är de uppe i  närmare 10 miljarder per år. Det motsvarar en genomsnittlig ökad kostnad på 20 procent. Hur vi ska klara denna ökning, både bransch och konsument, är en viktig fråga samtidigt som vi måste säkra en klimatomställning snarast möjligt.

Detta diskuterades vid olika panelsamtal under eftermiddagen tillsammans med utfrågningar av olika närvarande politiker. Vad som har stor vikt här, precis som i alla sammanhang gällande omställningen, är att det måste vara lätt att göra rätt. Politiker måste ta sitt ansvar för att vi ska kunna leva upp till hållbarhetsmålen, styrmedel, kompetenshöjning, omställning… Det måste tillsättas skyndsamt, det kommer inte gå att ställa om annars.

Årets livsmedelsexportör

Lite gladare tongångar blev det när priset Årets livsmedelsexportör 2022 skulle delas ut. I år gick det till “ett svenskt livsmedelsföretag som genom kreativitet och fina insatser brutit ny mark för sitt företags export”. På plats fanns utrikeshandelsminister Anna Hallberg, Jan Larsson, vd, Business Sweden och Livsmedelsföretagens vd Björn Hellman för att dela ut priset till vinnaren Paulig.

Paulig, med varumärken som Santa Maria och Risenta, exporterar till över 40 länder. Produktionen finns i Mölndal och Landskrona med cirka 400 anställda i Sverige. I motiveringen till priset lyftes hållbarhetsfrågorna, vilket minst sagt bör vara en av de viktigaste aspekterna för företag numer kan en tycka. “… det är inte bara deras välsmakande produkter som förtjänar att spridas globalt – de har även några av branschens mest ambitiösa och respektingivande hållbarhetsmål. Företagets fabriker ska vara koldioxidneutrala senast 2023, och deras förpackningar ska vara återvinningsbara och tillverkade av förnybara eller återvunna material senast 2030. Som ett led i sitt hållbarhetsarbete har företaget nyligen inlett ett banbrytande samarbete med svenska lantbrukare för att använda miljövänlig svensk råvara i sin bästsäljande produkt. Ett samarbete som kommer leda till 30 procent mindre koldioxidutsläpp”. 

Paulig vinnare Livsmedelsexportör
Paulig, Årets Livsmedelsexportör 2022, foto Livsmedelsföretagen

Hoppas att de arbetar vidare med sina hållbarhetsambitioner och även delar med sig av kunskaper till andra i branschen för att bidra till att driva på omställningen. Grattis Paulig!

Att ses i verkligheten var en ovan känsla efter en lång pandemi men trevligt att slippa ta del av allt via skärm för en gångs skull. Och chans att få lite gott fika. I pausen serverades fantastiskt vackra praliner. Men med allt prat om hållbarhet går det inte att låta bli att förvånas över att det i detta sammanhang, i pågående klimatkris, serveras en mängd sorter men endast en enda sort är utan kraftigt klimatbelastande animalier.. Vad hände med hållbarhetsaspekten kan en undra… Bättring nästa gång kan en hoppas.

Praliner på silverbricka

Veckomeny 9 maj

Soppa med bitar av morötter och potatis synligt överst i en brun skål med ljus insida, svart bakgrund

Den här veckan innehåller menyn bland annat potatisomelett, en mustig soppa och annat gott.

Måndag: Spansk potatisomelett
Tisdag: Grönsakslasagne
Onsdag: Chili con quorn
Torsdag: Mustig rotsakssoppa med färs
Fredag: Taco
Lördag: Couscous med grönsaker och spett
Söndag: Broccoli- och blomkålspasta

Servera middagarna tillsammans med färska grönsaker, smaklig måltid!

Återlansering av omtyckt mjölkchoklad

Två stycken Karl Fazer Oat Choco

Mjölkchoklad i vegansk tappning här för att stanna. Nu har testlanseringen av Oat Choco utmynnat i en permanent sådan och kan hittas på chokladhyllan inom kort.

Det var för ett par år sedan som Fazer testlanserade den veganska möjlkchokladen Oat Choco. Syftet var att driva utvecklingen inom chokladkategorin och samtidigt bidra till nya insikter. 

Oat Choco-chokladen var en lyckad testlansering och är nu alltså tillbaka och denna gång i det ordinarie sortiment, veganska Karl Fazer Oat Choco. Den finns i de två smaker som vi såg vid testet, Oat Choco och Oat Choco Hasselnöt. De är gjorda på nordisk havre, helt växtbaserade och fria från palmolja.

–Vi vill ge konsumenter nya smakupplevelser och förlanserade för två år sedan en innovation inom chokladkategorin, Oat Choco. Konsumenterna visade då ett stort intresse och den begränsade upplagan sålde slut oväntat fort. Vi fick en mycket positiv respons på smaken som legat till grund för vidareutveckling av produkten. Vi är jätteglada att nu lansera Karl Fazer Oat Choco i två smaker, en produkt i tiden och vi hoppas att man kommer att tycka om den lika mycket som vi gör, säger Robert Engman, VP, Commercial Fazer Sweden.

Efterfrågan på växtbaserade produkter ökar i Sverige och enligt en marknadsundersökning som genomfördes förra året på uppdrag av Fazer skulle över hälften av svarspersonerna vilja äta mer växtbaserade produkter än vad de gör idag. Och lättare blir det ju att göra det om utbudet och tillgängligheten ökar.

Men det gäller ju även att smakerna är bra. Det har funnits några veganska sorters mjölkchoklad på marknaden och de har varit helt ok. Men för den som ska lockas till att sluta med de mejeribaserade varianterna med många olika smaker lär inte bli hänförda av endast dessa. Så det är mycket välkommet med nyheter i utbudet, hoppas verkligen de är goda! Missade att få tag på någon vid testet, så nu ser jag fram emot att smaka. Håller tummarna för att det är riktigt gott! Får se till att leta upp dessa i hyllan framöver, de kommer att finnas i butiker från och med mitten av maj.

Veckomeny 2 maj

En ny vecka vars veckomeny denna gång bjuder på gräddig pasta, korvstroganoff och wrap.

Måndag: Medelhavspaj med soltorkade tomater
Tisdag: Gräddig chi chi med pasta
Onsdag: Korvstroganoff med ris
Torsdag: Vegetarisk wrap
Fredag: Oumph! Bao
Lördag: Barnens lasagne
Söndag: Tofu tikka masala

Servera middagarna med grönsaker. Smaklig måltid!

Stacky’s på Gröna lund

En bit baguette med grönsaker och Stacky’s protein

Så har Gröna Lund öppnat för säsongen! Efter år av pandemi och tystnad kan de nu öppna upp för konserter och låta oss ta del av ett utbud av musik under sommaren igen.

Med två år av uteblivna konserter blir sommaren 2022 något av en revansch då det kommer att hållas 50 konserter och 31 danskvällar. Så det kommer förhoppningsvis finnas något som passar alla smaker.

Nytt vegopotein på området

Så även gällande matutbudet som år efter år har blivit allt bättre ur vegosynpunkt. Nytt för i år är att Gröna lund kommer att erbjuda Stacky’s på två av sina matställen. Dels i Sam’s Deli, där det går att få den som ett växtbaserat protein i samtliga maträtter, samt i restaurang Fiesta där Stacky’s kommer att tillagas riven och stekt i tacokryddor och serveras på nachos.

För dig som inte är bekant med Stacky’s så är det en växtbaserad produkt gjord på svenska råvaror, helt utan tillsatser eller konserveringsmedel. Den görs på morot, havre, lök, svart böna, kikärtsmjöl, och en naturliga smaksättning.

Sam’s Deli, vars inspiration kommer från en matresa över Atlanten där fler än 30 olika mackor testades och utvärderades, öppnade förra året. Här kan en alltså hugga in på matiga och smakrika mackor eller sallader tillsammans med Stacky’s som vegovariant.

Fint med fler hållbara matalternativ på området som för övrigt kommer att jobba vidare med att hitta sätt att minska sitt klimatavtryck. En projektledare har anställts på Gröna lund som ska fokusera på dessa frågor så vi får hoppas att det kommer fler bra initiativ från området som gör det lätt att göra rätt när en är där och roar sig.