Den här veckan blir det korvstroganoff, pasta carbonara och annat gott till middag.
Måndag: Palak paneer
Tisdag: Sparris- och lökpaj med citron och dragon
Onsdag: Pasta Carbonara
Torsdag: Vegetarisk korvstroganoff
Fredag: Kebab med pommes och tillbehör
Lördag: Grekiska biffar med stekt potatis
Söndag: Klassisk lasagne
Servera tillsammans med sallad och grönsaker, smaklig måltid!
Det växtbaserade produktutbudet inom mejeri har minst sagt exploderat senaste åren. Nu kommer ännu en nyhet och denna gång baserat på en för området helt ny gröda, råg.
Det är Alpro som lanserar den här drycken, den första i sitt slag på marknaden. Den produceras lokalt i Karlshamn i Blekinge med råg från Finland. Råg har en lång historia i svensk matkultur. Trots det har vi inte fått se några vegoinnovationer inom detta område utan först kommer en dryck på den här ingrediensen.
Rågdrycken har en len och krämig smak och är framtagen för att passa i ett flertal matsammanhang – i kaffet, till gröten, i bakningen eller bara för att dricka direkt som den är.
– Idéen om en rågdryck föddes för länge sedan, men det har varit en process att ta fram den på det sätt vi vill och hitta de bästa råvarorna. Drycken ska vara len att dricka, lätt att använda i vardagen och bra för både hälsan och planeten. Det är med stolthet vi äntligen kan säga att den är här, säger Daniel Nobis, senior brand manager för Alpro i Norden.
Rågdrycken har en naturligt låg fetthalt, inget tillsatt socker och berikad med vitaminerna B2, B12 och D. En dryck som fungerar fint som källa för kalciumintag och den är även rik på fibrer.
Kul med nyheter, ska bli spännande att testa denna. Tidigare i år kom en baristadryck baserad på bondböna, så det ser onekligen ut som att det kommer allt fler intressanta alternativ på marknaden. För nog kan en gissa att det inte bara är mjölk dessa grödor passar för.
Ny vecka igen, denna gång blir det bland annat daal och fuskgratäng till middag.
Måndag: Vegetariska spett med potatis och sås
Tisdag: Broccolipasta med tofu
Onsdag: Daal
Torsdag: Färgglad morotssoppa
Fredag: Pizza
Lördag: Mexikansk böngryta med kokosris
Söndag: Fuskgratäng
Servera tillsammans med färska grönsaker. Smaklig måltid!
Ekologiskt och veganskt har senaste åren ökat rejält inom hudvårdsindustrin. Att det nu finns ett överväldigande utbud är en bra och rätt övergång mot mer hållbar skönhetsvård.
I veckan arrangerades Stockholm Beauty Week för nionde året i rad och med 80 stycken utställare på plats var det närmast överväldigande att ta del av. Efter en pandemi med dess isolering var detta utbud närapå svårt att ta in.
Men väldigt glädjande och välkommet att få chans att mötas och ta del av nyheter. Men även produkter som funnits en tid, alla nyheter är inte lätt att hålla koll på, i synnerhet inte i isolering.
Rosenserien som är en favorit efter år av veganskt och ekologiskt fokus fanns som vanligt på plats. Deras Calming Moisturizer Antiredness, som är en lugnande fuktkräm, har fått utmärkelsen Årets Produkt/Guldäpplet i Organic Beauty Award 2022. Jag har länge använt Rosenseriens vanliga moisturizer men kommer övergå till denna nu. För min torra hud känns den mycket mer återfuktande så det var en trevlig bekantskap. Precis som deras Organic Cotton Mask som är en återfuktande serummask. Denna typ av återfuktning är verkligen super!
Ett annat favoritmärke är Maria Åkerberg som inte hade så mycket nytt inom fukt men dock på det mer färgglada med nya läppglans. Så härligt med färger nu när våren äntligen är här. Ska bli kul att testa, har bara använt deras hudvård tidigare.
Med så många märken på plats var det lite av en övermäktig uppgift att försöka selektera ut intressanta nyheter men ska gå igenom lite mer anteckningar och tester framöver och återkommer med tips vad det lider.
En bonus var minst sagt möjligheten att få hugga in på veganska burgare till lunch i solen, inte dumt alls. Phil’s burger fanns på plats och med det veganska i fokus, så fantastiskt bra för normaliseringen av vegomat. Blev så glad av att höra alla kommentarer från de som åt burgarna, hur otroligt goda de tyckte att de var. Det var de, den kryddiga variant jag åt var verkligen smakrik och god. Det måste ju inte vara animalier för att det ska vara gott, och ju fler som upptäcker det – desto bättre.
Ny vecka! Den här veckans meny bjuder bland annat på pad thai, raggmunk och hamburgare.
Måndag: Raggmunk
Tisdag: Pad thai
Onsdag: Pastagratäng med broccoli
Torsdag: Sparris- och lökpaj med citron och dragon
Fredag: Potatismos med korv
Lördag: Hamburgare med pommes
Söndag: Indisk mangogryta
Servera tillsammans med grönsaker. Smaklig måltid!
Den här veckan innehåller menyn bland annat potatisomelett, en mustig soppa och annat gott.
Måndag: Spansk potatisomelett
Tisdag: Grönsakslasagne
Onsdag: Chili con quorn
Torsdag: Mustig rotsakssoppa med färs
Fredag: Taco
Lördag: Couscous med grönsaker och spett
Söndag: Broccoli- och blomkålspasta
Servera middagarna tillsammans med färska grönsaker, smaklig måltid!
Mjölkchoklad i vegansk tappning här för att stanna. Nu har testlanseringen av Oat Choco utmynnat i en permanent sådan och kan hittas på chokladhyllan inom kort.
Det var för ett par år sedan som Fazer testlanserade den veganska möjlkchokladen Oat Choco. Syftet var att driva utvecklingen inom chokladkategorin och samtidigt bidra till nya insikter.
Oat Choco-chokladen var en lyckad testlansering och är nu alltså tillbaka och denna gång i det ordinarie sortiment, veganska Karl Fazer Oat Choco. Den finns i de två smaker som vi såg vid testet, Oat Choco och Oat Choco Hasselnöt. De är gjorda på nordisk havre, helt växtbaserade och fria från palmolja.
–Vi vill ge konsumenter nya smakupplevelser och förlanserade för två år sedan en innovation inom chokladkategorin, Oat Choco. Konsumenterna visade då ett stort intresse och den begränsade upplagan sålde slut oväntat fort. Vi fick en mycket positiv respons på smaken som legat till grund för vidareutveckling av produkten. Vi är jätteglada att nu lansera Karl Fazer Oat Choco i två smaker, en produkt i tiden och vi hoppas att man kommer att tycka om den lika mycket som vi gör, säger Robert Engman, VP, Commercial Fazer Sweden.
Efterfrågan på växtbaserade produkter ökar i Sverige och enligt en marknadsundersökning som genomfördes förra året på uppdrag av Fazer skulle över hälften av svarspersonerna vilja äta mer växtbaserade produkter än vad de gör idag. Och lättare blir det ju att göra det om utbudet och tillgängligheten ökar.
Men det gäller ju även att smakerna är bra. Det har funnits några veganska sorters mjölkchoklad på marknaden och de har varit helt ok. Men för den som ska lockas till att sluta med de mejeribaserade varianterna med många olika smaker lär inte bli hänförda av endast dessa. Så det är mycket välkommet med nyheter i utbudet, hoppas verkligen de är goda! Missade att få tag på någon vid testet, så nu ser jag fram emot att smaka. Håller tummarna för att det är riktigt gott! Får se till att leta upp dessa i hyllan framöver, de kommer att finnas i butiker från och med mitten av maj.
En ny vecka vars veckomeny denna gång bjuder på gräddig pasta, korvstroganoff och wrap.
Måndag: Medelhavspaj med soltorkade tomater
Tisdag: Gräddig chi chi med pasta
Onsdag: Korvstroganoff med ris
Torsdag: Vegetarisk wrap
Fredag: Oumph! Bao
Lördag: Barnens lasagne
Söndag: Tofu tikka masala
Servera middagarna med grönsaker. Smaklig måltid!
Så har Gröna Lund öppnat för säsongen! Efter år av pandemi och tystnad kan de nu öppna upp för konserter och låta oss ta del av ett utbud av musik under sommaren igen.
Med två år av uteblivna konserter blir sommaren 2022 något av en revansch då det kommer att hållas 50 konserter och 31 danskvällar. Så det kommer förhoppningsvis finnas något som passar alla smaker.
Så även gällande matutbudet som år efter år har blivit allt bättre ur vegosynpunkt. Nytt för i år är att Gröna lund kommer att erbjuda Stacky’s på två av sina matställen. Dels i Sam’s Deli, där det går att få den som ett växtbaserat protein i samtliga maträtter, samt i restaurang Fiesta där Stacky’s kommer att tillagas riven och stekt i tacokryddor och serveras på nachos.
För dig som inte är bekant med Stacky’s så är det en växtbaserad produkt gjord på svenska råvaror, helt utan tillsatser eller konserveringsmedel. Den görs på morot, havre, lök, svart böna, kikärtsmjöl, och en naturliga smaksättning.
Sam’s Deli, vars inspiration kommer från en matresa över Atlanten där fler än 30 olika mackor testades och utvärderades, öppnade förra året. Här kan en alltså hugga in på matiga och smakrika mackor eller sallader tillsammans med Stacky’s som vegovariant.
Fint med fler hållbara matalternativ på området som för övrigt kommer att jobba vidare med att hitta sätt att minska sitt klimatavtryck. En projektledare har anställts på Gröna lund som ska fokusera på dessa frågor så vi får hoppas att det kommer fler bra initiativ från området som gör det lätt att göra rätt när en är där och roar sig.