Recept Danskt surdegsbröd

Tipsade i helgen om ett surdegsbröd jag bakade som var löjligt enkelt. Och gott! Här är receptet på hur jag gjorde:

Dag 1, blötläggning
2 dl kallt vatten
200 g (3 dl) rågkross
50 g (1/2 dl) rågsurdeg
60 g (1 dl) solrosfrön
16 g (2 msk) linfrön
5 g (3/4 tsk) salt

Dag 2
1 dl kallt vatten
160 g (2,7 dl) vetemjöl
40 g (0,75 dl) rågsikt
100 g (1 dl) rågsurdeg
10 g jäst
5 g (3/4 tsk) salt
130 g (2 1/2 dl) rostade pumpakärnor

Dag 1
Blanda alla ingredienser till blötläggningen i en bunke. Täck med plastfolie. Låt stå i rumstemperatur över natten.

Dag 2
Blanda blötläggningen med vatten, vetemjöl, rågsikt, rågsurdeg, jäst och salt. Arbeta ihop degen. Rör kraftigt för hand eller maskin. Arbeta sist i pumpakärnor.

Lägg degen i en smord avlång brödform och täck med plastfolie. Låt jäsa i 1 1/2 – 2 timmar.
Pensla brödet med vatten och grädda brödet i 10 minuter i 250 °C. Sänk sedan värmen till 200°C och grädda i ytterligare 45 minuter.

Originalreceptet som jag utgick ifrån hittade här. Där tipsas även om hur en kan göra bullar/småbröd av degen istället. Det ska jag testa nästa gång.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: