Morotsfläta med julsmaker

Ett mycket gott bröd som verkligen smakar jul. Helt klart en favorit som lätt kan mäta sig med julens vörtbröd.

Recept, 2 eller 4 st flätor
150 g (mjölkfritt) smör
5 dl (havre)mjölk
50 jäst
1 krm salt
1 tsk nejlika
2 tsk kanel
1 dl ljus sirap
ca 4 dl finriven morot
ca 1 kg vetemjöl (ca 1,8 l)
100 g hasselnötter
havremjölk till pensling

Smält smöret, tillsätt mjölk och värm blandningen till 37°C. Smula ner jästen i en degbunge och häll över lite av degvätskan. Rör tills jästen lösts upp och tillsätt resten av spadet. Tillsätt kryddorna, sirap, riven morot och det mesta av mjölet. Arbeta degen ca 5 minuter med maskin (dubbla för hand). Hacka nötterna och tillsätt dem i slutet och kör då bara så att nötterna blandas ordentligt i degen. Låt jäsa under bakduk 3o minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda ihop den med sista mjölet om det behövs. Dela den i två eller fyra lika stora delar beroende på om du vill ha två stora eller fyra mindre bröd. Dela sedan dessa i fyra lika stora delar och forma till strängar som du flätar ihop. Gör dem gärna lite korta och tjocka så att inte brödet blir så långsmalt och platt. Låt jäsa i ytterligare 30 – 35 minuter. Pensla bröden med mjölk och grädda i nedre delen av ugnen i 200°C, ca 20 – 35 minuter beroende på storlek på brödet.

Vegansk morotsfläta julbröd

Jag hittade grunden till receptet i nån tidning för länge sen, och som vanligt gjort det mjölkfritt, ändrat mängden och tror även nötterna är av annan sort än i ursprungliga receptet. Vet dock inte vilken tidning det var.

53031-fl25c325a4ta1

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: