Bloggbokprat Jellicoe road av Melina Marchetta

Jag har sedan jag var liten alltid tyckt väldigt mycket om att läsa, det har aldrig varit något jag reflekterat över, bara något självklart som hört till. Tyvärr har frekvensen på läsandet gått ner radikalt efter att famijen har växt, precis som filmtittandet också. Tiden räcker helt enkelt inte till allt men det är ju övergående.

Tiden går som bekant fort och snart är barnen stora och man sitter antagligen där och önskar att de inte bara vill vara ute med kompisar utan hemma med sina föräldrar också.

Trots att jag alltid har läst har jag aldrig varit med i någon bokcirkel. Men för ett tag sedan såg jag Karin Berg som twittrade om enbokcirkelföralla och tänkte att jag ville vara med. Jag visste inte om jag skulle hinna läsa böckerna, det är som sagt det som är problemet. Men med detta som sporre kanske jag skulle ta mig i kragen och faktiskt unna mig mer tid till läsning plus att jag verkligen behöver tips på böcker att läsa.

Först ut för min del blev boken Jellicoe road (finns på t.ex. Adlibris och Bokus). En bok som jag nog inte hade börjat läsa om det inte vore för denna cirkel men är glad att jag läst den. Boken handlar om Taylor som överges av sin mamma på 7-Eleven. Hon växer därefter upp på internatskola i närhet till Hannah som kommer att stå henne mycket nära. Men när även Hannah är borta en dag så börjar Taylor att ta tag i sitt förflutna.

Boken är förvirrande i starten men jag är den sortens person som alltid läser ut en bok oavsett hur dålig den är om jag väl har börjat på den. Och det lönade sig i detta fall. Boken utvecklas mycket positivt och att få en djupare inblick i Taylors känslor och hennes historik ger djupa känslor och den historia hon och Hannah visar sig bära på är mycket starka. Det biter sig fast. Tycker också att berättelsen lyckas ta upp och beskriva djupa känslor som kan förekomma både hos förvirrade tonåringar men även i familjer med problematisk bakgrund. Det kan bli för svårt att ta till sig i sin svärta men kommer här fram på ett nyanserat sätt som jag tror passar yngre läsare. Och äldre.

Rekommenderas gärna tillsammans med sitt barn, dock ett något äldre än vad jag har. Gissningsvis tror jag att boken lämpar sig för gymnasieålder eller i alla fall slutet av högstadiet.

Nu får vi se vad detta cirkelengagemang kan ge vidare. Jag hoppas att jag kommer att få läsa mer tack vare det och redan vid första boken fick jag en mycket positiv läsupplevelse. Det uppskattas.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: