Sexig matlagning och lite rådgivning

Om man har funderat över jämställdheten i sitt förhållande och behöver lite vägledning huruvida man ska vara kvar i det eller inte så kan man få lite råd av Lotta Lundgren i hennes Sommar i P1.

Lotta pratar om mat och kärlek och hon menar att laga mat är en kärlekshandling och att man för detta kan behöva lite beröm. Hur ska man orka att ge och ge (laga och laga) om man aldrig får någon respons på det? Nä, det kan det ju ligga något i.

Det som Lotta tar upp vidare om kärlek och jämställdhet är så enkelt, så klart. Det är knappast något nytt hon kommer med, men som med så mycket annat så kan vissa saker behöva upprepas gång på gång. Och det är som bekant även så att ett budskap blir olika tydligt beroende på vilket sätt det sägs. Här sägs det så tydligt att ingen i ett förhållande som gör mindre än den andra borde kunna känna sig allt annat än usel. Om du lever med någon av kärlek – vilket jag hoppas att man gör – hur kan man då passivt låta den andra personen, den man älskar så mycket, ska dra ett mycket tyngre och större lass än vad själv gör? Lysande berättat!

För att koppla ihop frågorna kring matlagning och jämställdhet tas en intressant och viktig sak upp, nämligen sexualiseringen av ämnet. Att sex och gamla stereotypa könsnormer blivit så vanligt attribut i matlagningsprogram där män eldar, köttar och lyfter stekpannor. Kvinnor däremot har tårtfat under urringningen, bakar och slickar på vispar. Bedrövligt! Det är förstås bara trams detta vem som ”ska” laga en viss sorts mat. Larvigt, sorgligt och framför allt kan jag tycka att det är anmärkningsvärt att det är ett förhållandevis nytt fenomen. Hur kan detta ha uppkommit under de senaste åren? Hur kan detta ske när ”alla” hävdar att de arbetar för jämlikhet och mot objektifiering av kvinnan och vill motverka de gamla löjliga könsrollerna? Nej, det är dags för en uppryckning i köken och bland produktionsbolagen som gör dessa matlagningsprogram och reportage.

En annan sak jag reagerade på i programmet var att Lotta nämnde att folk kan tycka att det är obehagligt att tillaga viss mat, t.ex. stycka en kyckling eller rensa fisk. Det är sånt man kan höra ibland, precis som att många säger att ”det där kan jag inte se!!!” om det kommer upp bilder på tv om djurtransporter eller slakterier. Men snälla ni, vuxna människor, stå för sjutton för vad det är ni äter! Om ni gör ert val att äta denna fisk, rensa den då, Lotta berättar i programmet hur man gör, bara att sätta igång! Själv skulle jag inte kunna göra det, jag kan inte heller titta på dessa hemska inslag om matindustrin med djur inblandade. Men jag anser att jag inte heller behöver, jag kommer inte äta det. Men ni som gör det, kolla filmer, lär er stycka lilla kycklingen. Hur ska våra barn förstå och respektera andra varelser och vår mat om inte ens vuxna ”erkänner” vad det är som äts?

Oavsett vilken sorts mat du äter så är programmet underhållande och väl värt att lyssna på, tankeställare för den som funderar på sitt förhållandes vara eller icke vara.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: