Snälla, sluta slänga

Jag blir så ledsen när jag läser att det slängs cirka 72 kg mat per person och år. Bara i Sverige. Det är väl knappast några nyheter, att det dessvärre slängs massor av mat vet vi sedan länge. Kanske inte exakt den siffran, men det är helt bisarrt att att det är så.

Jag fattar inte hur folk tänker. Det verkar som att det ligger djupt rotad egoism bakom detta. Att ”jag vill inte ha, jag har råd att köpa ny”. Allmänt att folk inte tycker det gör så mycket, ”det är bara några kronor, det har jag råd med”. Men det handlar inte bara om era pengar!!! Det handlar om allas våra resurser. Hur kan detta egoistiska tänkande ha tagit över så totalt? Om alla anpassar sina inköp efter åtgång så borde väl alla inse att vi sliter mindre på vår stackars planet.

Motpolen verkar vara att folk passar på att handla mycket när det är billigt, passa på när det är särskilda erbjudanden vilket resulterar i att det blir för mycket, går inte åt, blir gammalt och sedan slängs. Men varför köpa mer för att spara några ören när nästa mening innehåller det jag skrev inledningsvis? Fattar inte, handla billigt men skrävla om att man hellre slänger än att smaka om det ens har blivit dåligt?

Nu hårddrar jag givetvis detta, det är inte alls alla som säger så eller slänger pga köpt för mycket på erbjudanden men oavsett orsak och anledning vidhåller jag att det är egoistiskt tänkande. Sluta slänga! Smaka och lukta. Och frys in! Dela upp storpacken och frys in, samma sak med det som blir kvar efter middagen, lägg in det i frysen. Det är inte svårare än så.

Snälla, ni kan väl sluta slänga nu? Vad är det som är så farligt att lukta eller smaka på maten först? Vet inte hur många gånger jag hört folk säga att de inte gör det utan ”slänger direkt om det är samma datum som på förpackningen”. Fullständigt vansinne, hörde det helt nyligen på Nyhetsmorgon från en av programledarna. Botten, mer ansvarstagande än så tycker jag allt att man kan önska från en programledare.

Från och med nu tar ni hand om er mat, eller hur? Det mesta går att ta hand om, använd mjölk, grädde etc till någon maträtt så att det går åt, frys in resterna om det blev för mycket. Skiva brödet, frys in, dela frukt i mindre bitar och frys in, perfekt till smoothie. Till och med möglig ost kan tas om hand. Förhoppningsvis gör man något åt den innan den hunnit bli möglig, men om den nu blivit det, skär bort den möjliga delen, riv resten och frys in. Färdigt att ta fram till gratängen eller pizzan vid senare tillfälle. Har du små barn hemma så är det perfekt att ta små matrester att göra puré av och frysa in i lagom små portioner. Är du på restaurang, be om doggybag. Kom igen nu, fyll frysen med massa gott istället för att slösa bort!

Så snabbt och enkelt, här lite äpple som blivit över. Dela och frys in, ta till smoothien nästa gång, fungerar ju kylande också, extra gott en varm dag!

4 kommentarer på “Snälla, sluta slänga

  1. Pingback: Låt maten räcka till fler | Vego Eco

  2. Pingback: Sluta slänga – gör en pizza enligt pizzamodellen | Vego Eco

  3. Pingback: Dumpstring och matsvinn | Vego Eco

  4. Pingback: Klimatforskaren uppmanar – sluta släng mat | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: