Rostat bröd, formbröd

Röstat bröd hör väl inte det bröd som klingar bäst i den hälsosammes öra. Själv gillar jag lite grövre bröd, men ibland är det himla gott med en rostad macka och en kopp te. Det är som godis för mig, äter det ibland, istället för just godis eller snacks som jag inte är lika förtjust i. Inte är de särskilt svåra att baka heller. 


Ingredienser, 2 bröd
50 g (mjölkfritt) smör
5 dl (havre)mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
0,75 msk socker
ca 12 dl vetetmjöl

Smält smöret, häll i mjölken och låt det bli ljummet 37°C. Smula ner jästen i en bunke och rör ut med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, sedan salt, socker och det mesta av mjölet. Kör i maskin några minuter tills du får en smidig deg. Håll koll om du behöver mer mjöl, degen ska vara mjuk och fin men inte kladdig. Låt degen jäsa övertäckt i 35 minuter. 

Häll ut degen på mjölat bord. Dela den i två delar och lägg dem i smorda brödformar. Ett tips för att få bröden höga och fina är att platta ut varje bröd något och rulla ihop innan placering i brödformen.  Låt jäsa övertäckta 30 min. 
Grädda bröden i nedre delen av ugnen i 225°C i ca 30 minuter. Låt bröden vila någon minut i formarna innan de stjälps ut på galler för att svalna under duk. 

Skiva i jämna skivor när brödet svalnat lite för att äta färskt som det är eller så passar det utmärkt att förvara skivat i frysen och ta fram några skivor att rosta när man känner för det. 


Så gott med lite marmelad och en kopp te. Bästa fredagsmyset

En kommentar på “Rostat bröd, formbröd

  1. Pingback: Bagardag med höstsol | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: