Servera som huvudrätt tillsammans med bröd eller som en del av buffé.
Ingredienser, ca 6 pers
ca 650 g rödbetor
0,75 dl olivolja
2,5 msk balsamico
1 klyfta vitlök
svartpeppar
200 g ruccola
2 röda äpplen
1 rödlök
1 förpackning marinerad tofu
olja till stekning
flingsalt
Koka rödbetorna. Blanda under tiden ihop olja och balsamico, pressa ner vitlöken och krydda med svartpeppar efter smak. När rödbetorna är färdigkokta, låt dem svalna något och gnid sedan bort skalet. Dela dem i mindre bitar och lägg dem i dressingen.
Skölj ruccolan, tärna äpplena och skiva rödlöken. Blanda ner tillsammans med rödbetorna och vänd runt. Tärna tofun och stek den i lite olja.
Bottna ett fat eller skål med ruccolan, häll över rödbetsblandningen. Toppa med tofu och flingsalt.
Den här salladen kan förstås ätas året runt, men många förknippar smakerna från äpple och rödbetor till julen. Och det är onekligen ett gott och friskt komplement till julbordet även om man kan njuta av den mer tid av året än så.
Pingback: Veckomeny 1 oktober | Vego Eco