Tillåtet äta pepparkaksdeg: pepparkaksbollar

Chokladbollar på ett fat, i bakgrunden en adventsljusstake med tända ljus

Jag kan inte rå för det. Pepparkaksdeg är bland det godaste som finns. Jag minns när jag var liten och min mamma ibland gjorde mig lycklig genom att ge mig deg tillsammans med tillåtelsen att faktiskt få äta den, inte behöva baka med den. Lycka! 

Det gör ont i mig när jag uppmanar mina barn att inte äta, jag kan ju inte stå emot själv. Men jag vill ju inte att de ska få ont i magen… Men ärligt talat. Jag har aldrig fått det och har ändå tryckt i mig en del. Kanske får en inte det? Det kanske bara är en skröna? Nåja, tror inte jag vill testa det på de små kära, det låter ju inte så sunt att äta sig mätt på deg.

Jag skickar nu mina varmaste tack till en bekant som kom med århundradets bästa idé: pepparkaksbollar. Plötsligt är det legitimt att äta deg. Tack så mycket! Annars är det ju något som en får smyga lite med när en bakar. Att rakt upp och ner få äta det vid andra tillfällen är svårt att få till.

Så jag gjorde precis som hon, lättare kan det inte bli, ingredienslistan är knappast lång, detta borde kvala in bland världens enklaste att baka.

Recept:
pepparkaksdeg
choklad

Rulla små bollar av pepparkaksdeg, smält chokladen och rulla bollarna i den. In i kylen för att stelna, sedan är det bara att äta och njuta.

En i familjen tyckte det var helt knäppt, en annan gudomligt gott. Själv föredrar jag faktiskt plain pepparkaksdeg men detta beror kanske på att jag inte är så förtjust i choklad. Och det är som sagt den som gör att det blir något slags bakverk/godis av det hela och därmed ”tillåtet” att äta. Men nästa gång glömmer jag nog att rulla några bollar i chokladen.

Lämna ett svar

%d