Köttskatt

Hamburgare med bröd och ost, ovanför texten "Minska på köttet – ät det du gillar ändå"

Så kom köttbomben med DN i morse: ”Skatt ska minska köttätande”. Tänk om det kunde vara så att det äntligen blir verklighet!

I reportaget kan man läsa att vi i Sverige äter i snitt 25 kilo kött per person, galet mycket. Att det dessutom är så att 44 % av konsumtionen består av utländskt kött är även det galet då t.ex användningen av antibiotika är mycket högre i andra länder än i Sverige. Om detta i sin tur beror på okunskap eller att de inte bryr sig vet man inte säger Ragni Andersson, ansvarig för miljö och klimatavdelningen på Jordbruksverket. För mig hänger de två samman. Om man inte vet så beror väl det på att man inte bryr sig?

Det är en sak som inte längre förvånar mig men som jag ändå tycker är så oerhört svårbegriplig. Hur kan man vara så totalt ointresserad av vad det är man stoppar i sig, sina barn och vad det har för påverkan?

Om jordens resurser ska räcka till så måste vi helt enkelt sluta slänga mat och äta mer vegetariskt. Jag vet inte hur många gånger jag sagt det och precis det står det i artikeln. Jag hoppas att i alla fall någon kan komma till insikt med det nu.

Ragni tror att köttproducenterna kommer att ta detta positivt, låt oss hoppas att det är sant (har svårt att tro det) men låt oss också hoppas att det tas positivt av konsumenterna. Det brukar ju bli ett himla liv bland köttkramarna så fort man säger något om minskning. Lite klarsynthet i ämnet och en öppning för att förlänga livstiden får vår planet vore fantastiskt trevligt. Jag håller tummarna för det.

3 kommentarer på “Köttskatt

  1. Jag tycker också det är bra att det uppmärksammas så att en debatt kommer igång. Jag har mött många som lyft ögonbrynen för att jag beslutade att avstå kött just pga miljön, de ställde sig lite frågande till varför man frivilligt skulle vilja avstå kött. Vad kan du då äta? Blir det inte svårt att äta ute? De ser liksom inte de vegetariska alternativen som finns, så jag tror det är viktigt att belysa dem på ett sätt som når fram utan att vara allt för moraliserande.

  2. Absolut, jag håller med dig. Har gjort ett till inlägg om detta där jag framhåller just vikten av kunskap, jag tror det är vad man måste komma igång med som start: http://bit.ly/WUvdzL

  3. Pingback: Vikten av kunskap | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: