Hästköttets långa väg

Kartbild över Europa

Larmen om hästkött duggar tätt och skandalen bara växer. Det visar sig att köttet även har sålts till skolor och folk förfasas. Och självklart är det inget mindre än en skandal.

Man måste kunna lita på vad det man köper innehåller. Men jag är ändå lite förvånad över vinkeln på detta. Det sades tidigt att det inte fanns fenylbutazon i köttet och jag undrar hur man kan vara så säker på det? Man fortsätter nu att ta prover men det verkar inte alls vara så att det är vad man undersöker. Inte av mediernas rapportering att döma i alla fall.

Det som är värst verkar alltså inte vara att man kan ha fått i sig gifter utan att det är ett annat sorts kött. Detta är något jag har så svårt att förstå. Inte ur aspekten att man felinformerar vilket är skandalöst men om folk upprörs över att de ätit häst istället för ko så bör de nog fundera lite mer över vad de stoppar i sig.

En annan sak i detta är miljön. Det är ständigt så att mat transporteras som orsakar en massa utsläpp, vilket självfallet omfattar även grönsaker och frukt med mera. Men jag tycker den här grafiken från DN, gjord av Maria Westholm, gör det väldigt enkelt att se det sjuka i hur vår mat forslas fram och tillbaka. Ibland kan det behövas enkel grafik eller tydliga rubriker för att få folk att haja till.

Nä, jag säger det igen, fram för mer vegetariskt och närodlat!

3 kommentarer på “Hästköttets långa väg

  1. Nu börjar jag bli mörkrädd… Så många gånger (när jag fortfarande åt kött) man köpte färdig lasagne eller kåldolmar, eller vad det nu än må ha varit, och tänkt ”ja men det är ju ändå från ett svenskt företag”. Så fel jag säkerligen haft… Den där kartan säger allt som inte sägs i en innehållsförteckning!

  2. Ja, visst är det skrämmande!? Ibland behövs onekligen lite enkel grafik 😉 för att klargöra det hela. Som du säger, här är i alla fall en del av det som inte sägs. Verkligen!

  3. Pingback: Ny köttskandal | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: